RADNI SASTANAK U MINISTARSTVU PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA

RADNI SASTANAK U MINISTARSTVU PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovalo je sastanak sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine kao partnerom u organizaciji obrazovanja pripadnika romske nacionalne manjine. Savet su predstavljali predsednik Dalibor Nakić i članovi Odbora za obrazovanje, Ljiljana Mihajlović i Božidar Jovanović.
Jedna od aktuelnijih tema bila je primena afirmativnih mera u školskoj 2019/20. godini, kao i predlozi za unapređivanje obrazovanja u školskoj 2020/21. godini.

Predstavnici Ministarstva ukazali su da je protekle školske godine dodeljeno 1207 stipendija za učenike romske nacionalnosti iz srednjih škola odnosno 357 više nego prethodne godine, putem afirmativne mere upisano je 1890 učenika prema preliminarnim izveštajima, a Romski jezik sa elementima nacionalne kulture pohađalo je 2.553 učenika.
Primetan je napredak i u zakonskoj legislativi jer je Pravilnikom o pedagoškom i andragoškom asistentu uređen opis posla i unapređen status asistenta za podršku učenicima romske nacionalnosti.

Aktuelna izmena Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja i Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja u delu koji se odnosi na asistente koji pružaju podršku romskim učenicima , kvalitativnom delu kroz izmene doneće novine koje omogućuju da se odluke donose na nivou škole, ali se po prvi put normira potreban broj učenika za rad pedagoškog asistenata za decu i učenike romske nacionalnosti. Predlog o redefinisanju norme Nacionalni savet će poslati pismeno, kako bi Ministarstvo razmotrilo u skladu sa pravnim i finansijskim konsekvencama i mogućnostima.
Ministarstvo je sugerisalo Nacionalnom savetu da informiše studente romske nacionalnosti da tokom studija mogu izabrati izborni dvosemestralni program Romski jezik na studijskom programu Jezik, književnost i kultura Filološkog fakulteta u Beogradu. Pravo imaju svi studenti Univerziteta u Beogradu.

Takođe, predstavnici Ministarstva su informisali predstavnike Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine da će u narednom periodu sve pedagoške asistente uključiti u onlajn obuke koje Ministarstvo priprema u saradnji sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja za zaposlene koji predaju osetljivim grupama.
Ovim, kao i svim predhodnim sastancima sa Ministarstvom, Nacionalni savet romske nacionalne manjine pokazuje visok nivo odgovornosti i spreman je da u svakom momentu preuzme inicijativu za pomoć i podršku u radu Pedagoškim asistentima.
Ovaj sastanak je još jedan dokaz konstruktivne saradnje Ministarstva i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.
U ime Ministarstva, sastanku su prisustvovali Dr Snežana Vuković, Prof. dr Ljiljana Marković, Đurđica Ergić i Ljiljana Nenadović.

Author: RNS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *