DAN PONOSA ROMA

DAN PONOSA ROMA

Povodom obeležavanja, 13. oktobra – Dan ponosa Roma, koji se obeležava u celoj Evropi, sa ciljem da se skrene pažnja na diskriminaciju i kršenje prava Roma, na TV Koreni gostovao je predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Dalibor Nakić.

On je naglasio da su Romi u Srbiji državotvorna nacionalna manjina koja je kroz vekove unazad bila prijatelj srpskom narodu i u dobru i u zlu.

Današnji dan je prilika da se široj zajednici ukaže na probleme sa kojima se Romi susreću i na česte stereotipe i predrasude koje drugi narodi imaju prema Romima. Želim da naglasim da su Romi značajan ljudski resurs koji uz adekvatno uključivanje u društveno – ekonimski sistem može dati doprinos ekonomskom razvoju države Srbije, istakao je predsednik Nakić.

U daljem toku emisije, predsednik Nakić je govorio o značaju sprovođenja Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, kao i o značaju Afirmativnih mera iz oblasti obrazovanja koje iz godine i godinu daju sve bolje rezultate u procesu inkluzije Roma. Naglasio je da u svetu ima puno istaknutih Roma i Romkinja iz oblasti kulture, sporta i politike. Upravo ti pojedinci i sve više obrazovanih Roma u Srbiji, menjaju sliku na bolje i doprinose smanjenju stereotipa i predrasuda.

Na kraju, zahvalio se na pozivu u emisiju i istakao da ovakvi datumi, uz obeležavanje Svetskog dana Roma, trebaju da nas podsećaju na našu misiju, a to je da učinimo sve što je u našoj mogućnosti da Romi bolje žive i da vremenom nestane razlika između Roma i drugog stanovništva, osim u delu tradicije i kulture čije različitosti obogaćuju kompletnu kulturnu sliku države Srbije i naroda koji u njoj žive.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *