DEČJI BRAKOVI – STAV ROMSKE ZAJEDNICE

DEČJI BRAKOVI – STAV ROMSKE ZAJEDNICE

U organizaciji Pokrajinskog zaštitnika građana – Ombudsmana i Udruženja romskih studenata, u Novom Sadu održan je skup pod nazivom „Dečji brakovi – stav romske zajednice.

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, skupu je prisustvovala predsednica Izvršnog odbora, Pava Čabrilovski.

U svom obraćanju, Čabrilovski je predstavila Deklaraciju o zabrani dečjih brakova u romskoj zajednici i istakla kolika je važnost usvajanja ovog dokumenta od strane Nacionalnog saveta. Pozvala je sve relevantne činioce, romski nevladin sektor i pojedince da podrže ovaj dokument i usvoje tezu da dečji brakovi nisu romska tradicija, kao što to neki pokušavaju da nametnu.

Takođe je napomenula Deklaracija jasno definiše „dečji brak“ kao kršenje prava deteta koje ugrožava živote i budućnost dečaka i devojčica, uskraćuje im mogućnost da odlučuju o svom životu, ometa njihovo obrazovanje i čini ih podložnim nasilju, diskriminaciji i zlostavljanju.

Na skupu su, pored predstavnika organizatora, prisustvovale brojne ličnosti koje se bave inkluzijom Roma, pravima deteta i stručnih tela.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *