MEMORIJALNI KOMPLEKS „STARO SAJMIŠTE“ – POČETAK IZVOĐENJA RADOVA NA CENTRALNOJ KULI

MEMORIJALNI KOMPLEKS „STARO SAJMIŠTE“ – POČETAK IZVOĐENJA RADOVA NA CENTRALNOJ KULI

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, prisustvovao je centralnoj ceremoniji u Memorijalnom kompleksu „Staro sajmište“. Danas, na 78. godišnjicu oslobađanja logora, obeležava se početak izvođenja radova na rekonstrukciji Centralne kule, objekta u kojem je tokom Drugog svetskog rata u dva nacistička logora stradalo više od 6.500 Jevreja, oko 10.000 Srba i više stotina Roma.

Delegaciju Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, predvodio je predsednik Dalibor Nakić, a činili su je i predsednica Izvršnog odbora, Pava Čabrilovski i generalni sekretar, Dejan Vlajković.

Predsednik Aleksandar Vučić se u svom obraćanju osvrnuo na stradanja Srba, Jevreja i Roma i istakao „Sećanje na žrtve stradanja utkano je u našu istoriju, u bit našeg postojanja i sećanja, a naša je obaveza da svako stratište dostojanstveno obeležimo i da ne zaboravimo ogromnu cenu koja je toliko puta plaćena za slobodu naše zemlje.

Velika je čast biti predsednik Srbije koja je počela da se seća i da pamti. Vraćajući dug prema precima, mi opominjemo svoje potomke na ono što nikada ne smeju dozvoliti da im se dogodi. Izvinite što gotovo 80 godina nismo vodili računa o našoj prošlosti, ali ni o našoj budućnosti“.

Ceremonija je počela izvođenjem himne „Bože pravde“ u izvođenju prvakinje Narodnog pozorišta, Nataše Tasić Knežević, a na prostoru gde su nekada bili nacistički logori „Jevrejski logor Zemun“ i „Prihvatni logor Zemun“, svečanosti su prisustvovali patrijarh SPC Porfirije, reis-ul-ulema Islamske zajednice Sead Nasufović, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Albahari, ministri Branko Ružić, Nikola Selaković, Darija Kisić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, v.d. direktorka Memorijalnog centra „Staro sajmište“ Krinka Vidaković Petrov, potomci logoraša, članovi oslobodilačlih udruženja i mnogi građani.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *