NOVI STANOVI ZA 30 ROMSKIH PORODICA U STAROJ PAZOVI

NOVI STANOVI ZA 30 ROMSKIH PORODICA U STAROJ PAZOVI

U okviru programa “Uspostavljanje održivih rešenja za stanovanje Roma u Staroj Pazovi”, u novoizgrađenom Fruškogorskom naselju u toj opštini, danas su dodeljeni ključevi novih stanova za 30 romskih porodica, u ukupnoj vrednosti od milion i 33.000 evra.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine predstavljali su predsednik Saveta Dalibor Nakić i član Izvršnog odbora Dragan Krstić.

U ime ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, podeli ključeva prisustvovao je državni sekretar, Zoran Lakićević.

NJihovi domaćini bili su predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović i Koordinator za romska pitanja Aleksandar Balinović koji je i zamenik predsednika Nacionalnog saveta Roma.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić rekao je da je pravo na adekvatno stanovanje jedno od osnovnih ljudskih prava i dodao da 30 romskih porodica iz Stare Pazove danas dobijaju uslove neophodne za život dostojan civilizovanog čoveka 21. veka.

„Posebno me raduje činjenica što će u ovim stanovima dom naći veliki broj romskih mališana koji će u svom novom domu moći da uče, da se igraju, provode vreme sa svojom porodicom…“, rekao je Nakić.

Kako je naveo, opština Stara Pazova i Vlada Srbije ovim projektom su pokazali visok stepen odgovornosti i odlučnosti u rešavanju stambenih problema koji tište romsku populaciju.

Zahvalio se svim akterima koji su učestvovali u implementaciji tog projekta dodajući da čekaju realizaciju sličnih projekata i širom Srbije.

„Imamo veliki broj romskih naselja u zemlji koji su u veoma lošim uslovima, nemaju adekvatnu komunalnu infrastrukturu i svakako najave koje smo danas čuli obećavaju da će se problemi Roma kada je reč o stanovanju rešavati“, naveo je Nakić.

Naglasio je da ovaj model rešavanja stambenog pitanja Roma predstavlja dobar primer i za ostale države u regionu.

„Ove zgrade su simbol jedne odgovorne politike koju država Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem sprovodi kada je reč o najugroženijim grupama, a svakako da Romi spadaju u jednu takvu grupu“, podvukao je Nakić.

Izneo je očekivanje da će se nastaviti sa implementacijom Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji Srbije za period od 2016. do 2025. godine, kao i da će romska zajednica uzeti ulogu u njenoj implementaciji.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *