OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE STRADALOM DUŠANU JOVANOVIĆU

OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE STRADALOM DUŠANU JOVANOVIĆU

Prvi put, od kako se obeležava ovaj stravičan zločin, ove godine je rukovodstvo Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine položilo venac na mesto stradanja Dušana Jovanovića, dečaka romske nacionalnosti.

Na obeležavanju i polaganju venaca, u ime Saveta prisustvovali su predsednik Dalibor Nakić i predsednica Izvršnog odbora Pava Čabrilovski.
Tom prilikom, predsednik Nakić se obratio prisutnim građanima i medijima.

„Okupili smo se danas ovde da ne dozvolimo da svirepo ubistvo dečaka Dušana Jovanovića padne u zaborav. Dušan je ubijen samo zato što je bio Rom i što se razlikovao od svojih ubica. Ovaj strašan zločin koji je potresao čitavu javnost naše zemlje nas sve podseća da je nažalost rasizam i diskriminacija prema Romima još uvek prisutna pojava. Na to ukazuje i nedavno prebijanje starijeg romskog bračnog para u autubusu. Žalosno je što su mnogi gledali kako se to dešava i niko od putnika nije pokušao da im pomogne, osim jedne hrabre devojke koja je čitav slučaj obelodanila. Svi zajedno moramo da se borimo kako bi se rasizam iskorenio a ovakav zločin više nikada ne bi ponovio. Naša divna zemlja Srbija je zemlja ljubavi, mira i tolerancije i u njoj nema mesta mržnji, rasizmu, nasilju i fašističkoj ideologiji. Nacionalni savet ima poverenja u nadležne državne organe i sigurni smo da je naša država u stanju da obezbedi da se svaki građanin oseća sigurno i spokojno bez straha za svoju i bezbednost svoje porodice“ – istakao je predsednik Nakić.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *