OBILAZAK ROMSKIH NASELJA OPŠTINA SURDULICA

OBILAZAK ROMSKIH NASELJA OPŠTINA SURDULICA

Rukovodstvo nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, na čelu sa predsednikom Daliborom Nakićem obišlo je nedavno poplavljena romska naselja u opštinama na jugu Srbije.

Tom prilikom, sa članovima Mobilnog tima opštine Surdulica, obišli smo romsko naselje u Zagužanju. U razgovoru s meštanima zaključili smo da je pored komunalne infrastrukture, zapošljavanje mladih jedan od prioriteta romskog stanovništva.
Posetili smo porodicu Dejković koja je jedan od primera kako se trudom i radom mogu postići zavidni rezultati u pogledu uslova stanovanja.

Pre obilaska terena, imali smo radni sastanak sa predsednicom opštine Surdulica, dr Aleksandrom Popović i njenim zamenikom Milošem Radoičićem, na kojem su nam čelnici opštine i članovi Mobilnog tima predstavili dosadašnje rezultate u procesu inkluzije Roma i planove za naredni period.

Treba istaći da je opština Surdulica u velikoj meri iskoristila potencijale koje ima romsko stanovništvo iz oblasti stanovanja i zapošljavanja, a u planu je rešavanje i putne i komunalne infrastrukture u romskim naseljima kroz programe EU u procesu pridruživanja.

Za svaku pohvalu je posvećenost članova Mobilnog tima za inkluziju Roma, Dejana Raimovića, Dejana Jakupovića i Slaviše Bunića koji su svakodnevno angažovani na terenu u procesu inkluzije.

Palo sa jekh naisaripe si baro bućaripe membrujengo Ćidimatar, ando save semnipe inćaren e terne thaj sikade Rroma thaj Rromnja, kaj o proceso inkluzijako džal vazdimašće dromeja. Pašo prezidento Nakić, ande delegacija Nacionalne konsilestar sas e šerutni po Gatisarimasko odbori e raji Pava Čabrilovski thaj generalno sekretari Dejan Vlajković.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *