OBILAZAK ROMSKIH NASELJA RAŠKI UPRAVNI OKRUG

Avipe thaj vizita ande rromane thana
RAŠKI UPRAVNI OKRUG

U okviru plana i programa Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, predsednik Saveta Dalibor Nakić predvodio je delegaciju Saveta u obilasku romskih naselja u Raškom okrugu. Delegaciju Saveta su pored predsednika činili generalni sekretar Dejan Vlajković, šef okružne kancelarije za Rasinski ogrug Radomir Raka Vujičić i saradnik iz oblasti obrazovanja Momčilo Mutatović.

Poseta gradu Kraljevu započeta je radnim sastankom sa načečnikom Raškog upravnog okruga, gospodinom Simović Nebojšom i predstavnikom Roma u Kraljevu, Petrović Zoranom.

Tema je bila sveobuhvatna inkluzija Roma na teritoriji Raškog okruga. Načelnik nas je upoznao sa dosadašnjim radom Lokalnih samouprava iz oblasti inkluzije Roma, kao i o budućim planovima sa posebnim osvrtom na obrazovanje, zapošljavanje Roma, kao i putnom i komunalnom infrstrukturom u romskim naseljima.

Predsednik Nakić zahvalio se načelniku Simoviću na izdvojenom vremenu i srdačnom prijemu. Takođe, veoma je pohvalno što je na nivou okruga i grada Kraljeva pokrenut veliki broj inicijativa za poboljšanje života romskog stanovništva, istakao je Nakić.

U drugom delu posete, delegacija Saveta obišla je jedno od najstarijih romskih naselja u Kraljevu – Tunel, gde se u razgovoru sa stanovništvom upoznala sa svakodnevnim problemima romskog stanovništva. U dogovoru sa rukovodstvom grada Kraljeva i meštanima naselja, prioritet u narednom periodu biće sanacija putne i komunalne infrastrukture, kao i jačanje romskog stanovništva u društveno – političkom životu grada Kraljeva.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *