ODRŽAN POMEN ŽRTVAMA „ČURUŠKE RACIJE“

U Žablju je održan pomen žrtvama nacističkog zločina gde je ubijeno više od 4000 Srba, Jevreja i Roma.

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne nanjine, polaganju venaca i komemorativnom pomenu prisustvovala je Dobrila Đin. Ona je u društvu predstavnika Kancelarije za inkluziju Roma opštine Žabalj Bogdana Radula položila venac na spomenik žrtvama.

Polaganju venaca prisustvovao je veliki broj predstavnika lokalnih i pokrajinskih institucija.

Zloglasna Hortijevska racija na prostoru južne Bačke 1942. godine počela je 4. januara u Čurugu, nastavila se u Žablju, Gospođincima, Šajkašu, Đurđevu, Mošorinu, Titelu, Vilovu, Loku, Gardinovcima, Novom Sadu, Temerinu, Srbobranu i završila trodnevnim pogromom 28. istog meseca u Bečeju.

Mađarske okupacione snage ubile su oko 4.000 Srba, Jevreja i Roma, među kojima je bilo i 165 dece. Bio je to jedan od najstrašnijih zločina nad civilnim stanovništvom ovog prostora po masovnosti i načinu izvršenja. Beživotna tela nevinih žrtava bačena su pod led zamrznutog Dunava i Tise. Iako je od krvavog pira prošlo, gotovo, osam decenija, stiče se utisak da isti nije dovoljno osvetljen, pa je, na inicijativu Eparhije bačke Srpske pravoslavne crke i Vlade AP Vojvodine, 2016. godine odlučeno da se, pored tradicionalnih komemorativnih skupova u mestima gde su se tragični događaji dešavali, organizovanjem centralnog pomena na dostojan način obeleži sećanje na nevino stradale u Raciji. Ove godine je domaćin takvog skupa bio Bečej.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *