OSNAŽIVANJE ROMKINJA – ,,100 ZA BUDUĆNOST se

OSNAŽIVANJE ROMKINJA – ,,100 ZA BUDUĆNOST“

Osnaživanje Romkinja za aktivno učešće u lokalnoj zajednici primaran je cilj nedavno završenog projekta „100 za budućnost“, čija je završna konferencija održana U Palati Srbija u Beogradu.

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, na završnoj konferenciji govorio je predsednik Dalibor Nakić.

Predsednik Nakić je u svom obraćanju rekao da iako prisustvuje završnoj konferenciji, misli da je ovo tek početak i napomenuo da je na poslednjoj sednici Nacionalnog saveta usvojena Deklaracija o sprečavanju dečjih brakova i da je ta pojava štetna, pre svega za devojčice, ali i za dečake i za celo društvo u celini.

Takođe je naglasio da se Nacionalni savet u proteklih 4 godine znatno zalagao za bolji položaj Romkinja u društvu i istakao da je upravo Nacionalni savet podržao mnogobrojne projekte koji imaju za cilj unapređenje položaja žena iz oblasti obrazovanja i sveopšte inkluzije.

Projekat je je sproveden u okviru programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, pod upravom sprovođenja organizacije GIZ, u okviru koga je Kancelarija za inkluziju Roma, AP Vojvodina, sprovela projekat „100 za budućnost“ u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog , kao i partnerom- Centrom za razvoj romske zajednice „Amaro Drom“.

Prisutnima su se obratile i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić, direktorka Kancelarije za inkluziju Roma u AP Vojvodina, Ljiljana Mihajlović, Daniela Funke, direktorka GIZ-a u Srbiji, Pokrajinska poslanica, Jelena Jovanović, kao i Romkinje koje su učestvovale u pohađanju seminara i obuka.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *