SEĆANJE NA ROME STRADALE U DRUGOM SVETSKOM RATU

SEĆANJE NA ROME STRADALE U DRUGOM SVETSKOM RATU

Na Spomen – kompleksu „Stratište“ u mestu Jabuka, kod Pančeva, gde je tokom Drugog svetskog rata streljano oko 2.200 Roma, Srba i Jevreja, danas su položeni venci i odata počast stradalima.

Vence su uz državne počasti i intoniranje srpske i romske himne položili brojni državni i strani zvaničnici, kao i rukovodstvo grada Pančeva i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Delegaciju Nacionalnog saveta Roma predvodio je predsednik Dalibor Nakić, a činili su je zamenik predsednika Aleksandar Balinović, predsednica Izvršnog odbora Pava Čabrilivski i direktor Kulturnog centra Roma u Pančevu Stevan Jovanović.

Na današnji dan 1942. godine komandant zloglasnih jedinica, Hajnrih Himler, izdao je naredbu za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore. Taj dan je kasnije određe za Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu.

U svom obraćanju, predsednik Nakić izneo je podatke o stradalim žrtvama i uputio snažnu poruku za sva buduća pokoljenja –

„Mesto na kome se sada nalazimo je mesto bola i patnje ali i vaskrsenja volje, potrebe i želje da se svi, zajedničkim snagama, izborimo za
budućnost u kojoj će romska deca hodati uspravne glave ponosna na svoje romsko poreklo i ponosni na žrtvu koju su njihovi preci podneli u Drugom svetskom ratu.
Romi su tradicionalni i najiskreniji prijatelji Srba i Srbije vekovima unazad. Tokom istorije smo delili i dobro i zlo. Srbija je kao zemlja zahvaljujući sadašnjem rukovodstvu na dobrom putu i nadam se da bolji dani dolaze za sve građane Srbije pa tako i za građane romske nacionalnosti. U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, zahvaljujem se svima vama što ste danas došli i ukazali poštovanje prema nevinim romskim žrtvama u Drugom svetskom ratu“.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *