SEĆANJE NA STRADALE – Položeni venci u spomen parku „Jajinci“

SEĆANJE NA STRADALE – Položeni venci u spomen parku „Jajinci“

U spomen parku Jajinci kod Beograda, uz najviše državne i vojne počasti održana je komemoracija žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu.

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, venac su položili predsednik Dalibor Nakić, predsednica i potpredsednik Izvršnog odbora, Pava Čabrilovski i Dragan Krstić.

Polaganju venaca stradalim logorašima, poštu su odali predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, državni sekretar Stevan Gligorin, predstavnici stranih ambasada, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici preživelih logoraša, grada Beograda, SUBNOR-a i brojne međunarodne delegacije.

Na strelištu u Jajincima tokom Drugog svetskog rata, brutalno je ubijeno više od 60. 000 logoraša – Srba, Roma, Jevreja, učesnika narodnooslobodilačkih ratova, antifašista i onih koji se nisu mirili okupacijom zemlje i fašističkim režimom.

Nakon polaganja venaca okupljenima će se obratila premijerka Brnabić i preživeli logoraš Slavko Milanović.

U okviru komemoracije izveden je umetnički program „Oni su naše sećanje”, a poemu „Moja duša je ubijena ptica” govorili su glumci Ivana Žigon, Vjera Mujović, Grigorije Jakišić.

U poemi povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve u Jajincima korišćeni su tekstovi pesama Branka Miljkovića, Dušana Matića, Maka Dizdara.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *