„Siromaštvo i obrazovna deprivijacija romske dece – izazovi za vreme KOVID-19 pandemije“

„Siromaštvo i obrazovna deprivijacija romske dece – izazovi za vreme KOVID-19 pandemije“

U okviru podrške učenicima romske nacionalnosti, Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada, održala je Konferenciju „Siromaštvo i obrazovna deprivijacija romske dece – izazovi za vreme KOVID-19 pandemije“ , na kojoj su učešće uzele predstavnice Odbora za obrazovanje, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Zdravka Simić i Dobrila Đin.

Kako se po prvi put se u Srbiji organizuje međunarodna konferencija koja ima kao osnovni prioritet značaj obrazovanja učenika romske nacionalnosti tokom Pandemije i uticaja na njihovo obrazovanje nakon Pandemije, Konferencija je imala veoma veliki značaj i vladalo je veliko interesovanje. Tim povodom, aktivno učešće u diskusijama imala je koleginica Dobrila Đin, koja je iznela nekoliko značajnih predloga kako bi se donatorska sredstva u narednom periodu usmerila na stipendiranja učenika tokom pohađanja osnovnog obrazovanja, a sve u cilju smanjivanja osipanja učenika tokom pohađanja osnovnih škola.

Takođe, jedan od predloga bio je da se kroz značajniju finansijsku podršku donatora povežu lokalni mehanizmi i instrumenti koji su direktno uključeni u osnovne i svakodnevne probleme sa kojima se susreću u procesu obrazovanja.

Na kraju Konferencije, uz sve preporuke koje su iznete tokom diskusija i obraćanja, zaključeno je da su Pedagoski asistenti prepoznati kao odlični mehanizmi za podršku učenicima i obrazovnom sistemu Republike Srbije i, kao takvi mogu se preporučiti i drugim državama u regionu.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *