„TRANZICIJA OD OBRAZOVANJA DO ZAPOŠLJAVANJA“

„TRANZICIJA OD OBRAZOVANJA DO ZAPOŠLJAVANJA“

Danas je u Beogradu održana konferencija „Tranzicija od obrazovanja do zapošljavanja“ u organizaciji UNDP Srbija.

Pored mnogobrojnih govornika iz međunarodnih institucija i predstavnika Koordinacionog tela za praćenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Vlade Srbije, učešće je uzeo i veliki broj mladih romskih studenata.

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, govorio je predsednik Dalibor Nakić, jedan od prvih romskih stipendista u Srbiji, koji je kasnije po završetku studija, prvo poslovno angažovanje dobio upravo od UNDP-a.

Pozdravio je prisutne i ohrabrio studente da se posvete sopstvenom obrazovanju kako bi po završenim studijama bili vidljiviji i konkurentniji na tržištu rada.

„Drago mi je što danas imam priliku da se zahvlim UNDP-u na svemu što je uradio , a vidimo da i danas radi u cilju unapređenja položaja Roma. Znanja koja sam ja stekao kroz obuke i treninge UNDP-a u mnogome mi pomažu da i danas kao predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine odgovorim na sve izazove koji mi se u radu pojavljuju.

Neophodno je pokazati da i među nama Romima ima lekara, inžinjera, pravnika, naučnika, profesora i sl. Svaki mladi čovek zaslužuje šansu da se dokaže. Pravo na rad je jedno od osnovnih ljudskih prava. Društvo u celini mora shvatiti da ima obavezu da vam omogući da to pravo i ostvarite“.

Na kraju je zaključio:

„Vi ste budućnost ne samo romskog naroda već ste jednim delom i budućnost naše divne zemlje Srbije“!

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *