TRINAESTA SEDNICA IZVRŠNOG ODBORA NACIONALNOG SAVETA ROMA

TRINAESTA SEDNICA IZVRŠNOG ODBORA NACIONALNOG SAVETA ROMA

Danas je održana 13 sednica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine na kojoj su usvojene veoma značajne odluke i tačke Dnevnog reda za rad i funkcionisanje Saveta u 2020. godini.

Izvestioci po tačkama Dnevnog reda bili su predsednik Dalibor Nakić, predsednica Izvršnog odbora Pava Čabrilovski i generalni sekretar Dejan Vlajković.

Svi predlozi iz Dnevnog reda usvojeni su jednoglasno sa 9 ZA

  • Finansijski izveštaj za 2019. godinu
  • Bilans stanja za 2019. godinu
  • Izveštaj o radu Saveta za 2019. godinu
  • Plan rada za 2020. godinu
  • Finansijski plan za 2020. godinu

Odluke koje su donete na sednici Izvršnog odbora biće potvrđene na skupštini Saveta zakazanoj za 26. februar 2020. godine.

Ono što treba istaći jeste da je Savet imao veoma uspešnu 2019. godinu i da je uprkos brojnim nasleđenim problemima i dugovanjima uspeo da ostvari više od 95% zacrtanih ciljeva iz Plana rada za 2019. godinu.

Članovi Izvršnog odbora doneli su zajednički zaključak da u 2020. godini, Savet treba još više da uloži trud u sprovođenje nacionalne Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, da se posveti pažnja uređenju komunalne infrastrukture, da se u dogovoru sa resornim ministarstvom i institucijama koje se bave zapošljavanjem nađe trajno rešenje za radno-pravni status romskih koordinatora, pedagoških asistenata i zdravstvenih medijatora.

Takođe, Savet će nastaviti da promoviše romsku kulturu, službenu upotrebu romsog jezika i pisma i da podstiče obrazovanje mladih i obaveštavanje/informisanje na romskom jeziku.

Najveći uspeh postignut je iz oblasti obrazovanja i kulture. Uspeli smo da uz pomoć države Srbije i Romskom obrazovnog fonda podelimo rekordan broj učeničkih stipednija u školskoj 2019/20. godini, kao i rekordan broj studentskih stipednija. Posle višegodišnjeg neuspeha u osnivanju Ustanova kulture čiji je osnivač Savet, u 2019. godini, u prvoj godini mandata, uspeli smo da osnujemo Kulturne centre Roma u Nišu i Pančevu.

U 2020. godini cilj nam je da osnujemo još nekoliko kulturnih centara širom Srbije u kojima će se promovisati romska kultura, romski jezik i obavljati druge aktivnosti koje će imati za cilj stvaranje boljih uslova za život i rad Roma.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *