VLADA SRBIJE – PREDSEDNIK NAKIĆ PRISUSTVOVAO KONSTITUTIVNOJ SEDNICI KOORDINACIONOG TELA ZA UNAPREĐIVANJE POLOŽAJA ROMA 📺

VLADA SRBIJE – PREDSEDNIK NAKIĆ PRISUSTVOVAO KONSTITUTIVNOJ SEDNICI KOORDINACIONOG TELA ZA UNAPREĐIVANJE POLOŽAJA ROMA 📺

Danas je održana konstitutivna sednica Koordinacionog tela za unapređenje položaja i socijalno uključivanje Roma i Romkinja i praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za perod od 2016. do 2025. godine kojom je predsedavala predsednica Vlade Ana Brnabić.

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, sednici je prisustvovao predsednik Dalibor Nakić.

Nakić je izrazio zadovoljstvo što Vlada Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić inkluziju Roma stavljaju visoko u državnoj agendi i naglasio da će Nacionalni savet biti pouzdan partner Koordinacionom telu i Vladi Srbije u sprovođenju Strategije i svih drugih mera koje imaju za cilj unapređenje položaja Roma.

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, imenovana je za predsednicu Koordinacionog tela, a ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić za zamenicu predsednice tog tela. Članove Koordinacionog tela činiće i predstavnici resornih ministarstava, uključujući i resor evropskih integracija.

Premijerka je istakla da je unapređenje položaja Roma i Romkinja i njihovo uključivanje u društvo od izuzetnog značaja za Srbiju i da je, u skladu s tim, uloženo dosta vremena, napora i resursa kako bi se poboljšao kvalitet njihovog života.

Ministarka Čomić ukazala je na to da je koordinacija rada ministarstava od izuzetnog značaja za sprovođenje različitih aktivnosti na terenu i kao pozitivan primer navela imunizaciju Roma i Romkinja, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

Ministarka je takođe najavila da će do kraja godine biti revidirana Strategija, koja će na taj način biti usklađena sa evropskim okvirom.

Izvor slike : tanjug.rs

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *