SASTANAK MINISTRA RUŽIĆA SA PREDSTAVNICIMA NACIONALNIH SAVETA

SASTANAK MINISTRA RUŽIĆA SA PREDSTAVNICIMA NACIONALNIH SAVETA

Ministar prosvete Branko Ružić razgovarao je danas sa predsednicima i predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina o rezultatima u oblasti obrazovanja. Na sastanku održanom u Vladi Srbije, kome su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ministar je istakao da je povećan obuhvat učenika koji se obrazuju na jezicima nacionalnih manjina.
Ministar Ružić je naveo da bez podrške nacionalnih saveta na terenu, njihovog aktivnog učešća u informisanju roditelja o značaju obrazovanja na maternjem jeziku, podrške školama prilikom formiranja odeljenja, kao i u izradi udžbenika, rezultati u ovoj oblasti bili bi daleko skromniji.
Prema rečima ministra, Ministarstvo podržava i podstiče sve inicijative nacionalnih saveta koje doprinose unapređivanju kvaliteta i dostupnosti obrazovanja i vaspitanja na jezicima nacionalnih manjina.
Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Rejhan Kurtović, naveo je da Vlada Republike Srbije pokazuje spremnost da intersektorski rešava sve izazove sa kojima se suočavaju nacionalni saveti nacionalnih manjina. On je rekao da je obrazovanje jedno od osnovnih manjinskih prava i da Srbija implementacijom tog prava , može da bude ponosna.
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog će zajedno i sinhronizovano sa Ministarstvom prosvete i drugim ministarstvima kao i nacionalnim savetima nacionalnih manjina uložiti sve potrebne kapacitete da manjinska prava u Republici Srbiji budu na najvišem mogućem nivou“, rekao je Kurtović.
U ime Nacionalnog saveta Roma, na skupu se obratio predsednik Dalibor Nakić koji je pohvalio saradnju koju Savet ima sa Ministarstvom prosvete, i ukazao na značaj afirmativnih mera za upis romskih učenika u srednje škole i visokoškolske ustanove, ali i istakao potrebu i važnost povećanja kvote za upis studenata na fakultete. Takođe je istakao i važnost širenja mreže pedagoških asistenata, regulisanje njihovog radno pravnog statusa, kao i osposobljavanje novih kadrova za nastavnike predmeta romski jezik sa elementima nacionalne kulture.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *