SEĆANJE NA STRADALE – Položeni venci u spomen kompleksu „Jajinci“

SEĆANJE NA STRADALE – Položeni venci u spomen kompleksu „Jajinci“

U spomen parku Jajinci kod Beograda, uz najviše državne i vojne počasti održana komemoracija žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu.

Polaganju venaca stradalim logorašima, poštu su odali u ime predsednika Republike Srbije, ministar za rad, zapošljavanje socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević, predstavnici stranih ambasada, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici preživelih logoraša, grada Beograda, SUBNOR-a i brojne inostrane delegacije.

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, polaganju venaca prisustvovali su predsednik Dalibor Nakić, predsednica IO Pava Čabrilovski i član IO Stavan Jovanović.

Sećanje na žrtve u Jajincima ujedno je i poruka i opomena našem vremenu šta može da se dogodi kada se zaboravi da su svi ljudi jednaki u svom dostojanstvu, pred zakonom i da im jednako pripadaju sva prava.

Na strelištu u Jajincima tokom Drugog svetskog rata, brutalno je ubijeno više od 60. 000 logoraša – Srba, Roma, Jevreja, učesnika narodnooslobodilačkih ratova, antifašista i onih koji se nisu mirili sa okupacijom zemlje i fašističkim režimom.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *