SOCIJALNO UKLJUČIVANJE ROMA I ROMKINJA U REPUBLICI SRBIJI

SOCIJALNO UKLJUČIVANJE ROMA I ROMKINJA U REPUBLICI SRBIJI

U organizaciji Evropske komisije i Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture održan je Seminar o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Republici Srbiji.

Seminar ima za cilj da se na svakih dve godine sumiraju postignuti rezultati, kao i da se razmotre prioriteti za budući period u oblasti socijalnog uključivanja romskog stanovništva.

U uvodnom delu Seminara, obratio se Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, koji je rekao da je najveći napredak ostvaren u oblasti obrazovanja i stanovanja.

“Cenimo napore koje država, na čelu sa predsednikom Republike, ulaže u unapređenje položaja Roma. Verujem da uz ovakvu socijalnu politiku dolaze bolji dani za romsku zajednicu. Pedagoški asistenti, zdravstveni medijatori i mobilni timovi velika su nam podrška u socijalnoj inkluziji”, rekao je Nakić.

U ime Evropske komisije skupu se obratila Marta Garsija Fidalgo koja je rekla da se sve zemlje u regionu, ali i Evropskoj uniji, suočavaju sa izazovima i problemima kada je u pitanju integracija Roma i Romkinja u društvo.
“Srbija je ostvarila napredak u oblasti stanovanja i obrazovanja, ali i prevenciji zdravstvene zaštite i regulisanju dokumenata pripadnika romske zajednice. To ne znači da je posao završen i očekujemo da Srbija ostane lider u regionu u ovoj oblasti”, rekla je ona.

Fidalgo je dodala da će Evropska komisija nastaviti da pruža podršku u socijalnoj inkluziji Roma i Romkinja i da je ove godine opredeljeno 30 miliona evra za ovu oblast.

U ime Koordinacionog tela govorila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je otvarajući seminar o socijalnom uključivanju romske zajednice, istakla da Koordinaciono telo treba da bude još jači motor u ovoj oblasti, te da koordinacija ne samo sa republičkim insititucijama, već i nevladinim sektorom koji puno radi na ovim temama, treba da bude jača.

U drugom delu Seminara formirane su „radne grupe“ iz oblasti stanovanja, zapošljavanja, obrazovanja i oblasti koja pokriva ostvarivanje prava na lična dokumenta i pomoć povratnicima po Readmisiji.

U svim radnim grupama učešće su uzeli članovi Nacionalnog saveta Roma: Ljiljana Mihajlović, Saša Ališanović i Božidar Jovanović (obrazovanje), Aleksandar Balinović i Dejan Vlajković (stanovanje), Miljan Rašić (ostvarivanje prava na lična dokumenta i pomoć povratnicima po Readmisiji).

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *