Svečana dodela prenosivih računara za 85 Zdravstvenih medijatora

Svečana dodela prenosivih računara za 85 Zdravstvenih medijatora

U skladu sa Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine i Akcionim planom Ministarstva zdravlja, juče je u Klubu poslanika organizovana svečana dodela lap – topova za Zdravstvene medijatorke.

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, svečanosti je prisustvovao predsednik Saveta Dalibor Nakić, koji je medijatorkama poželeo puno uspeha u radu, kao i da je Nacionalni savet Roma spreman da podrži svaku inicijativu koju budu predložili u cilju bolje i kvalitetnije zdravstvene zaštite romskog stanovništva.

U ime ministarstva zdravlja, računare su podelili pomoćnica ministra Vesna Knjeginjić i dugogodišnji šef medijatorkama i član Nacionalnog saveta Roma, Dragan Đorđević.

Zdravstvene medijatorke vode evidenciju o zdravstvenom stanju žitelja neformalnih naselja, rade sa njima na podizanju svesti o neophodnosti vakcinacije dece, kao i značaju pravilne ishrane i higijenskih navika, reproduktivnog zdravlja. Zdravstvene medijatorke treba da obezbede bolji uvid zdravstvenih ustanova u stanje ovih naselja, a da žiteljima ukažu na značaj pravovremenog javljanja lekaru.

U cilju obezbeđivanja odgovarajuće opreme neophodne za rad, obavljanje zadatih poslova i postizanje očekivanih rezultata zdravstvenih medijatorki Ministarstva zdravlja, u okviru programa „ Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“ Ministarstva zdravlja, uz podršku Svetske banke podeljeno je 85 prenosivih računara zdravstvenim medijatorkama. Takođe, obezbeđena je i odgovarajuća edukacija za korišćenje softvera programa zdravstvenih medijatorki, posebno namenjena novozaposlenim medijatorkama.

Author: RNS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *