Svečana dodela vozila za Mobilne timove za inkluziju Roma

U okviru Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija, ključeve od 30 automobila gradovima i opštinama koji imaju formirane mobilne timove za inkluziju Roma uručio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević.
„Srbija je zemlja u kojoj živi mnogo nacija i Vlada Srbije podjednako brine o svima, pružajući im jednaka prava i uslove života i rada. Ponosni smo na činjenicu da predstavljamo pravi primer međusobnog funkcionisanja naroda, koji mogu da slede i druge zemlje. Želimo da Romi znaju da država čini sve da im pomogne kako bi i oni mogli, svojim angažovanjem i voljom da budu deo Srbije i ravnopravno učestvuju u njenom razvoju”- rekao je Đorđević.
Čast mi je što mogu danas sa Vama da prisustvujem ovom svečanom događaju. Svedoci smo da je u proteklih nekoliko godina pitanje integracije Roma na visokom mestu u državnoj i evropskoj Agendi. Ovom prilikom, čestitam romskim koordinatorima i članovima mobilnih timova iz ovih 30 Lokalnih samouprava kojima će posao i dužnosti na terenu biti znatno olakšani, a takođe čestitam i predsednicima Lokalnih samouprava i zahvaljujem im se na svemu što čine za inkluziju Roma u njihovim gradovima – izjavio je predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Dalibor Nakić.
Svečanom uručivanju vozila prisustvovao je i NJ.E. Sem Fabrici koji je istakao da je od suštinske važnosti integracija Roma u svim oblastima društvenog života.
Ispred Stalne konferencije gradova i opština na svečanosti je govorio i generalni sekretar, Đorđe Staničić. Stalna konferencija gradova i opština sprovodi projekat „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih inkluziju Roma“.
Vozila su dobile lokalne samouprave: Aranđelovac, Bečej, Vršac, Doljevac, Lebane, Loznica, Mladenovac, Pirot, Smederevska Palanka, Surdulica, Čukarica – Beograd, Beočin, Bačka Palanka, Ruma, Pećinci, Kovačica, Stara Pazova, Subotica, Zrenjanin, Paraćin, Požarevac, Aleksinac, Kraljevo, Bor, Zaječar, Šabac, Vladičin Han, Vlasotince, Lajkovac i Niš. Mobilni timovi za inkluziju Roma su radna tela formirana radi jačanja saradnje između lokalnih institucija i romske zajednice. Članovi mobilnih timova organizuju zajedničke terenske posete romskim naseljima i pružaju zajedničku i koordinisanu podršku i pomoć pojedincima i porodicama.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *