TEMATSKI DRUŠTVENI DIJALOG „Ekonomsko osnaživanje Roma i ciljevi održivog razvoja u Srbiji“

TEMATSKI DRUŠTVENI DIJALOG
„Ekonomsko osnaživanje Roma i ciljevi održivog razvoja u Srbiji“

Danas je u Palati Srbija održan tematski društveni dijalog „Ekonomsko osnaživanje Roma i ciljevi održivog razvoja u Srbiji“ u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

U ime organizatora, uvodnu reč i obraćanje imala je ministarka Gordana Čomić, kao i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Stana Božović. U ime Saveta Evrope u Srbiji, skupu se obratila zamenica šefa Kancelarije Nadia Ćuk.

U ime Nacionalnog saveta, u uvodnom delu govorio je predsednik Dalibor Nakić, kao i pokrajinska poslanica i članica Nacionalnog saveta Jelena Jovanović.

U svom obraćanju za medije, a kasnije i u diskusiji,predsednik Nakić je istakao nekoliko važnih činjenica i stav Naciinalnog saveta – „Današnji dijalog, na kome će se diskutovati o ekonomsko osnaživanje Roma i ciljevima održivog razvoja u Srbiji je od izuzetnog značaja ne samo za romsku populaciju već i za društvo u celini.

Napredak u procesu inkluzije Roma direktno utiče na ostvarivanje ciljeva održivog razvoja, budući da veliki broj Roma živi ispod granice siromaštva u podstandardnim naseljima, životni vek je znatno kraći u odnosu na ostalu populaciju, obrazovni nivo još uvek je nizak iako je u oblasti unapređenja obrazovanja primetan konstantan napredak, a sa druge strane Romi spadaju u jednu od najdiskriminisanijh kategorija stanovništva.

Primetni su napori koje država poslednjih godina ulaže da se unapredi položaj Roma i romska zajednica krupnim koracima korača ka svetlijoj budućnosti. Na tom putu je svakako još mnogo izazova pred nama koje ćemo verujem uz podršku naše države i stranih partnera uspeti da prevaziđemo.

Danas očekujemo jednu veoma konstruktivnu i plodotvornu diskusiju kako bi tekst obavezujućih postupanja, na kojem će Nacionalni savet zajedno raditi sa ministarstvom i NVO, bio što konkretniji, realniji i ostvarljiviji“.

Na kraju je pozvao sve relevantne domaće i međunarodne činioce da se uključe u rešavanje pitanja zapošljavanja mladih i obrazovanih Roma i Romkinja u svojoj struci, kao i da se stavi akcenat na usavršavanje deficitiranih zanatlijskih profila i kasnijem zapošljavanju.

Pokrajinska poslanica i članica Nacionalnog saveta osvrnula se na strateška dokumenta, saradnju sa Lokalnim samoupravama i državnim organima – „Imamo važne dokumente koji jasno definišu pravac za bolji život Roma. Imamo podršku naprednih delova društva, od lokalnih nivoa vlasti, preko pokrajinske do nacionalne administracije i imamo snažnu volju da na tom putu i istrajemo. Svedoci smo da je poslednjih nekoliko godina romsko pitanje postalo pitanje svih nas. Projekti kroz koje se sistemski i svakodnevno utiče da Romi budu i jesu prihvaćen i podržan deo društva Srbije, rešili su mnoge probleme mojih sunarodnika – od zdravlja, obrazovanja, borbe protiv diskriminacije, aktivnog učešća u zajednici, stanovanja i zapošljavanja. Ne bi bilo tih i takvih rezultata da nema podrške institucija i organizacija koje iz dana u dan rade na rešavanju naših problema. Posebno me raduje da su se tom radu pridružili i brojni Romi, pojedinci i organizacije koje najbolje prepoznaju konkretne probleme i rade na njihovom rešavanju.

Brojni su dobri rezultati realizovani u Vojvodini zahvaljujući podršci pokrajinske Vlade i predsednika Mirovića, kojima sam i sama svedok poslednjih godina. Svakodnevno svedočim i važnim rezultatima postignutim na državnom nivou zahvaljujući odgovornoj politici Republičke Vlade i predsednika Aleksandra Vučića istakla je Jelena Jovanović pokrajinska poslanica i članica nacionalnog saveta Roma koja je završila svoj govor rečenicom Stvaranje perspektive za budućnost; pravične šanse u životu; okončanje siromaštva – deo su vizije održive zajednice i održivog razvoja svakog pojedinca, kao što nas upućuje i vizija Agende 2030″.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *