TREĆA REDOVNA SEDNICA PETOG SAZIVA NACIONALNOG SAVETA ROMSKE NACIONALNE MANjINE

TREĆA REDOVNA SEDNICA PETOG SAZIVA NACIONALNOG SAVETA ROMSKE NACIONALNE MANjINE

Danas je u Leskovcu u prostorijama Skupštine Grada Leskovca, održana 3. redovna sednica Petog saziva Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Sednicom je predsedavao Dalibor Nakić, predsednik Saveta.
Dnevni red sednice:

 1. Usvajanje Zapisnika sa druge redovne sednice skupštine Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine;
 2. Usvajanje odluka Izvršnog odbora između druge i treće sednice skupštine Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine;
 3. Usvajanje Izveštaja Popisne komisije o izvršenom popisu NSRNM za 2022. godinu;
 4. Usvajanje završnog računa Nacionalnog saveta za 2022. godinu;
 5. Usvajanje Izveštaja o realizaciji finansijskog plana za 2022. godinu;
 6. Usvajanje Izveštaja o radu Nacionalnog saveta za 2022. godinu;
 7. Usvajanje predloga Finansijskog plana za 2023. godinu;
 8. Usvajanje Plana rada Nacionalnog saveta za 2023. godinu;
 9. Razno

Na sednici su jednoglasno potvrđene sve odluke Izvršnog odbora između 2. i 3 sednice, i jednoglasno usvojeni:

 • Izveštaj Popisne komisije o izvršenom popisu NSRNM za 2022. godinu;
 • Završni finansijski račun za 2022. godinu;
 • Izveštaj o realizaciji finansijskog plana za 2022. godinu;
 • Izveštaj o radu Nacionalnog saveta za 2022. godinu;
 • Finansijski plan Nacionalnog saveta za 2023. godinu;
 • Plan rada Nacionalnog saveta za 2023. godinu.

U uvodnom delu sednice prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Leskovca Goran Cvetanović, i istakao da je uveren da će boravak predstavnika Nacionalnog saveta u Leskovcu iznedriti brojne benefite za stanovnike romske nacionalne manjine i naglasio da se oni na leskovačku lokalnu samoupravu mogu osloniti za svaku vrstu pomoći i podrške. Pohvalio je dobre inicijative koje pokreću predstavnici romske zajednice u Leskovcu, njihov entuzijazam i posvećenost da sopstvenim snagama utiču na poboljšanje kako statusa svojih sunarodnika, tako i svih građana Leskovca.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić je iskazao zadovoljstvo svim rezultatima koje grad Leskovac ima u procesu integracije Roma, i posebno pohvalio njihovu posvećenost prilikom osnivanja Doma kulture Roma koji je jedinstvena kulturna ustanova u Srbiji osnovana od strane Jedinice lokalne samouprave, i pozvao i druge lokalne samouprave da slede taj pozitivan primer. Odgovornost jedne vlasti se ogleda upravo u odnosu prema najugroženijim kategorijama stanovništva, a grad Leskovac je primer dobre prakse kako se treba pristupiti rešavanju problema Roma.

Miroslav Alilović, predstavnik Grada Leskovca u Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine, govorio je o planiranim zajedničkim inicijativama Grada i romske zajednice, odnosno o formiranju jednog skupštinskog radnog tela koje će se baviti prioritetnim problemima Roma u cilju njihovog rešavanja, i to kroz institucije sistema i poštovanje zakonskog okvira. Jedna od narednih inicijativa koju podržava i lokalna samouprava je formiranje Kancelarije za inkluziju Roma, na osnovu Strategije za socijalno uključivanje Roma, gde ćemo implementirati sve planove koje naša radna grupa uveliko priprema, istakao je Alilović.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *