U BAČKOJ PALANCI SE I OVE GODINE NASTAVLJA STIPENDIRANJE ROMSKIH SREDNJOŠKOLACA I STUDENATA

U BAČKOJ PALANCI SE I OVE GODINE NASTAVLJA STIPENDIRANJE ROMSKIH SREDNJOŠKOLACA I STUDENATA

Danas je u opštini Bačka Palanka potpisano 19 ugovora o stipendiranju romskih srednjoškolaca i studenata. Dodela ugovora učeničkih stipendija za učenike romske nacionalnosti je vrlo značajna mera podrške i pomoći učenicima i njihovim roditeljima. Ovo je pozitivan primer kako lokalna samouprava treba i može da pomogne i motiviše obrazovanje učenika i studenata.
Nacionalni savet romske nacionalne manjine je partner Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pruža administrativnu podršku u pripremi dokumentacije, i izdaje preporuku o pripadnosti romskoj zajednici. Ove godine je preko 1200 učenika dobilo stipendiju Ministarstva za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj. U Bačkoj Palanci je 7 učenika korisnika ove stipendije.
„Obrazovanje je oblast koja je u domenu Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Republici Srbiji, i prioritetna je i važna za zajednicu. Kroz ovakve mere podrške od strane lokalne samouprave motivišu se i mlađe generacije. Takođe, veoma je važan i rad pedagoških asistenata koji su uz decu od početka njihovog školovanja“, istakla je Alisa Šajn, zamenica predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.
Na skupu su se obratili i zamenik predsednika opštine Bačka Palanka Mita Lačanski, koordinatorka za romska pitanja Dragana Ninković, kao i poslanica u Skupštini AP Vojvodine i članica Nacionalnog saveta Roma Jelena Jovanović, koja je istakla da opština Bačka Palanka može ovim programom i te kako da se pohvali, a romski srednjoškolci i studenti su se zahvalili opštini Bačka Palanka i Nacionalnom savetu Roma što brinu o njima i njihovom obrazovanju.

Više o samom događaju možete pogledati na sledećim linkovima:
https://youtu.be/ai-HwnmMGZo

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *