U KULI OBELEŽEN SVETSKI DAN ROMA

U KULI OBELEŽEN SVETSKI DAN ROMA

U Kuli je uz prijem kod predsednika Privremenog organa opštine Kula, Damnjana Miljanića i uz organizovanje Romskog bala obeležen Svetski dan Roma.

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, svečanosti su prisustvovali zamenik predsednika, Aleksandar Balinović, članovi Mića Roštaš, Klaudija Kurina i član Saveta i predsednik Kulturnog centra Roma u Pančevu, Stevan Jovanović.

Po rečima koordinatorke za inkluziju Roma, Ivane Novaković, obeležavanje Svetskog dana Roma, dočekuju u sjajnoj atmosferi i uz dobre rezultate u sprovođenju inkluzije, jer su trenutno aktuelna dva projekta kada su Romi u pitanju.

Prvi se tiče rešavanja stambenog pitanja Roma, ali i svih drugih koji su socijalno ugroženi, kao i žene koje su žrtve nasilja.

Drugi projekat koji se realizuje na teritoriji naše opštine direktno je vezan za Rome i sprovodi se u saradnji sa GIZ-om. U pitanju je zapošljavanje Roma kroz subvencionisanje poslodavaca, ali je predviđeno i subvencionisanje firmi koje će pripremati i obučavati Rome za predstojeće radne dužnosti.

Čestitka predsednika Privremenog organa opštine Kula Damnjana Miljanića, povodom obeležavanja Svetskog dana Roma:

„Svim pripadnicima romske zajednice čestitam Međunarodni dan Roma. Ovaj datum nas podseća i opominje da moramo nastaviti da ulažemo značajne napore da se unapredi položaj i integrišu pripadnici romske nacionalne manjine u sve procese ekonomskog, društvenog, kulturnog i političkog života, odnosno da se uspostavi puna ravnopravnost Roma i ostalih građana.

Opština Kula nastaviće sa realizacijom različitih mera za unapređenje položaja Roma, očuvanja i unapređenja nacionalnog identiteta, kulture, jezika, informisanja i obrazovanja“.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *