UKRAJINSKA DELEGACIJA U STUDIJSKOJ POSETI NACIONALNOM SAVETU ROMA

UKRAJINSKA DELEGACIJA U STUDIJSKOJ POSETI NACIONALNOM SAVETU ROMA

Nacionalni savet romske nacionalne manjine posetili su predstavnici humanitarne organizacije „Hleb života“ iz Surčina i delegacija iz Ukrajine koja se bavi pitanjima Roma.

U razgovoru sa delegacijom Nacionalnog saveta Roma, koju su činili predsednik Dalibor Nakić, član odbora za obrazovanje Božidar Jovanović i generalni sekretar Dejan Vlajković, uverili su se u dobre prakse sistema obrazovanje kada je ta oblast u pitanju.

Predsednik Nakić je upoznao članove delegacije sa radom i ingerencijama Saveta, kao i merama za unapređenje položaja Roma.

Takođe, govorilo se i o programima koje država Srbija sprovodi po pitanju olakšica pri upisu romske dece u srednje i visoke škole i učenju romskog jezika kao izbornog predmeta.

U ime odbora za obrazovanje, Božidar Jovanović je upoznao prisutne sa radom pedagoških asistenata u osnovno-školskom obrazovanju, kao i merama obrazovne inkluzije.

Generalni sekretar, Dejan Vlajković upoznao je prisutne o merama i pozitivnim rešenjima iz oblasti stanovanja i komunalne infrastrukture.

Gosti iz Ukrajine izrazili su zahvalnost za prijem i dobijene informacije, rekavši da će brojne mere i modele koje primenjuje država Srbija u inkluziji Roma preporučiti resornim ministarstvima u svojoj zemlji.

Author: RNS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *