VAŽNO SAOPŠTENJE USVOJENA JE IZMENA PRAVILNIKA O RADU PEDAGOŠKIH ASISTENATA

VAŽNO SAOPŠTENJE
USVOJENA JE IZMENA PRAVILNIKA O RADU PEDAGOŠKIH ASISTENATA

Nakon nekoliko rundi pregovora predstavnika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i predstavnika Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, došlo je do kompromisnog rešenja, odnosno, Ministarstvo je prihvatilo izmenjen Pravilnik na čijoj izradi je radio tim Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, na čelu sa predsednikom Daliborom Nakićem i članovima Odbora za obrazovanje.

Usvojenim izmenjenim Pravilnikom smanjene su kvote za ispunjavanje angažovanja pedagoških asistenata u osnovnim školama. To u praksi znači da će za angažovanje PA biti dovoljno 20 učenika, a za pun fond časova 35.

Od sutra stupa na snagu:

1) Pravilnik o izmeni Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja,
2) Pravilnik o izmenama Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja.
U oba pravilnika su​ izvršene izmene celog člana 16a (OŠ), odnosno 14b (SŠ)​ u skladu sa sugestijama Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i nadležnim sektorima, a na osnovu mišljenjaa Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine, zahvaljuje se Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja na usvojenim izmenama Pravilnika i članovima kabineta ministra Šarčevića na konstruktivnoj saradnji i razumevanju.

Takođe, zahvaljujemo se pedagoškim asistentima koji su imali poverenje u Savet i verovali da stojimo iza njih i da ćemo sve da učinimo što je u našoj nadležnosti kako bi im poboljšali uslove rada.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *