VISOKA PREDSTAVNICA EVROPSKE KOMISIJE U POSETI KULTURNOM CENTRU ROMA U NIŠU

VISOKA PREDSTAVNICA EVROPSKE KOMISIJE U POSETI KULTURNOM CENTRU ROMA U NIŠU

Kulturni centar Roma u Nišu, čiji je osnivač Nacionalni savet romske nacionalne manjine, posetila je Marta Garsija Fidalgo, visoka funkcionerka Evropske komisije za pitanja Roma.

U ime Nacionalnog saveta Roma, visoku predstavnicu dočekali su direktor Kulturnog centra Svetislav Jovanović i potpredsednik IO Saveta Igor Paunovic.

U uvodnom obraćanju, Nj.E. gospođa Fidalgo pohvalila je rad Saveta i govor predsednika Nakića na Seminaru o socijalnom uključivanju Roma koji se održao dan ranije u Beogradu.
Takođe, naglasila je, da je veoma zadovoljna saradnjom i odnosom rukovodstva grada Niša prema romskoj zajednici.
Istakla je da se ovakav odnos može uzeti kao pozitivan primer kako treba raditi u lokalnoj sredini i pozdravila gradsku većnicu za socijalna pitanjaTijanu Ilić Đorđevic za lični diprinos u ostvarivanju rezultata u inkluziji Roma.
Zahvalila se gospodinu Osmanu Baliću i YuRom centru koji su učestvovali sa Help-om u opremanju Kulturnog centra i započinjanju tromesečne obuke za krojače za 20 mladih Roma i Romkinja.

Pozvala je državu Srbiju, nadležna ministarstva i međunarodne donatore da pomognu aktivnosti Kulturnog centra i opremanje. Istakla je da će Evropskoj komisiji preneti najlepše utiske tokom same posete i insistirati na direktnoj donaciji prvoj ustanovi kulture Roma u Srbiji.

Pored posete Kulturnom centru, predviđen je obilazak romskih naselja u Nišu i Niškoj banji.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *