FESTIVAL “E KULTURAKO” U SMEDEREVSKOJ PALANCI

FESTIVAL “E KULTURAKO” U SMEDEREVSKOJ PALANCI

U Smederevskoj Palanci je, u organizaciji udruženja “Amaro drom”, po prvi put održan festival romske kulture i tradicije “E kulturako”.
Festival je imao za cilj promociju i očuvanje romske kulture i tradicije, razvijanje međukulturalnog dijaloga institucija i romskih udruženja i unapređenje saradnje i povećanje tolerancije šire društvene zajednice.
„Na ovaj način predstavljena je romska kultura koja je obuhvatila veliki broj umetničkih dela koja uključuju motive romskog života kroz pesme, priče, legende i fotografije, kao i usmeno prenošnje nematerijalne kulture sa generacija na generecije“, rekla je Zdravka Simić organizatorka manifestacije.
Manifestaciji su pristustvovali predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, narodna poslanica Nataša Tasić-Knežević, direktorka Kancelarije za inkluzuju Roma Ljiljana Mihajlović, generalni sekretar Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Bajram Morina, pomoćnik predsednika Saveta Dragan Vasić Gagi, kao i veliki broj građana Smederevske Palanke.
Pre početka manifestacije, u predsedništvu opštine Smederevska Palanka, održan je sastanak predstavnika Nacionalnog saveta i organizacija civilnog društva sa zamenicom predsednika opštine Đurđinom Mladenović, predsednicom Skupštine Radmilom Radisavljević i načelnicom opštinske uprave Gordanom Kostić.
Teme koje su obrađene na ovom sastanku ticale su se problema romske zajednice čije rešavanje je od suštinske važnosti za njihovu integraciju. Jedna od zajedničkih inicijativa je osnivanje Romskog kulturnog centra u Smederevskoj Palanci, organizovanje obuka za lakše zapošljvanje mladih Roma i Romkinja, kao i zapošljavanje većeg broja nastavnika romskog jezika i pedagoških asistenata u osnovnim školama.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *