IZVOĐENJE OPERE „KARMEN“ POVODOM SVETSKOG DANA ROMA

IZVOĐENJE OPERE „KARMEN“ POVODOM SVETSKOG DANA ROMA

Izvedbom Opere Srpskog narodnog pozorišta „Karmen“ Žorža Bizea, u Novom Sadu je obeležen Svetski dan Roma.
U spektakularnoj atmosferi punoj emocija i umetničke lepote, u srcu Novog Sada, opera „Karmen“ oživela je u svoj svojoj strasti i drami, oduševivši publiku i potvrđujući univerzalnu moć umetnosti da premošćava razlike i slavi kulturu.
Solistkinja Opere SNP-a Nataša Tasić Knežević koja je igrala ulogu Mikaele se zahvalila Srpskom narodnom pozorištu što je prepoznalo značaj Svetskog dana Roma, i što ga obeležava izvođenjem čuvene opere Karmen.
„Svetski dan Roma je dan svega onoga što su Romi proživeli kroz vekove, ali ne samo šta su proživeli nego i sećanje na trag koji su ostavili u umetnosti i kulturi drugih naroda. Mi hiljadu godina unazad idemo svetom, ali ne idemo svetom menjajući sebe nego i menjajući svet oko nas. Vojvodina je multikulturalna sredina. Ovde se susreću ljudi koji dolaze iz različitih društvenih zajednica u nacionalnih manjina. Samim tim, Srpsko narodno pozorište je bogato i prožeto različitim uticajima, pa je Svetski dan Roma prepoznalo kao dan kada svi mi treba da kažemo – Ja sam Rom, jer Rom znači čovek“, kaže Nataša Tasić Knežević, solistkinja Opere i aktiviskinja za prava Roma.
Izvođenju opere su pored brojnih predstavnika romske zajednice i prijatelja Roma, prisustvovali i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, članovi Saveta Jelena Jovanović, pokrajinska poslanica, predsednik Romskog kulturnog centra Pančevo Stevan Jovanović, direktorka Kancelarije za inkluziju Roma Ljiljana Mihajlović, i generalni sekretar Bajram Morina.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *