PODELA ŠKOLSKOG PRIBORA U KRAGUJEVCU

PODELA ŠKOLSKOG PRIBORA U KRAGUJEVCU

Nacionalni savet romske nacionalne manjine, u saradnji sa Gradskom upravom Kragujevac, obezbedio je školski pribor za predškolce i prvake romske nacionalnosti koji žive na teritoriji Grada Kragujevca.
Grad Kragujevac usvojio je strateška dokumenta među kojima je i Lokalni akcioni plan za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja gde su pokrivene sve važne prioritetne oblasti, a jedna od njih u koju se maksimalno ulaže je obrazovanje, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Simboličnim gestom, danas smo obradovali 88 dece, 44 predškolca i 44 prvaka čime smo želeli da im damo do znanja kolika je važnost samog obrazovanja. Kroz LAP za ovu namenu Grad je iz budžeta izdvojio 500.000,00 dinara i tim sredstvima su nabavljeni rančevi i pribor za sve njih. U saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine RS realizovali smo akciju sa porukom da smo svi zajedno, da ih Grad podržava a ujedno i usmerava ka obrazovanju jer je to put ka svetlijoj budućnosti, dodala je Damnjanović. Inače, Grad je tokom juna podržao i male maturante prigodnim vaučerima za kupovinu garderobe kao i ulepšavanje, čime smo želeli podsetila je, da im ukažemo na značaj daljeg školovanja.
Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine RS, Dalibor Nakić kazao je da je na radost mališana ovo jedan vid podrške kako roditeljima tako i deci romske nacionalnosti i čime smo želeli da ukažemo na to da mislimo na njih. I mi smo kao i grad Kragujevac izdvojili sredstva za 44 kompleta i time pružili malu podršku u materijalnom smislu ali veliku u moralnom. Obrazovanje je oblast gde je uočen najveći napredak i iz godine u godinu se povećava broj Roma koji završavaju srednje škole i fakultete, ali naravno, poručio je Nakić, potrebno je još puno raditi kako bi romska populacija dostigla još viši nivo u obrazovnom sistemu Srbije.
Podeli školskog pribora prisustvovao je i Dragan Gagi Vasić, potpredsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *