PRVO ROMSKO TAMBURAŠKO I TRUBAČKO VEČE

PRVO ROMSKO TAMBURAŠKO I TRUBAČKO VEČE

Nacionalni savet romske nacionalne manjine, je uz podršku Grada Subotice, a pod pokroviteljstvom Republike Srbije, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, organizovao manifestaciju „Romsko tamburaško i trubačko veče“ koja pretenduje da postane tradicionalna. Manifestacija je održana na glavnom gradskom trgu u Subotici, i okupila je mnogobrojne građane, ljubitelje romske muzike, predstavnike Vlade Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine, predstavnike institucija i nacionalnih saveta.
Pre početka manifestacije, u Gradskoj kući u Subotici, održan je sastanak predstavnika Nacionalnog saveta sa gradonačelnikom Grada Subotice Stevanom Bakićem.
On je prisutnima na manifestaciji i poželeo dobrodošlicu, ujedno i izrazio zadovoljstvo što se ovakva manifestacija organizuje upravo u Subotici, gradu koji je poznat po bogatstvu različitih tradicija, posebno u kulturi, i poželeo da manifestacija nastavi trajanje i postane tradicija.
Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić se zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji ove manifestacije, a posebno gradonačelniku Stevanu Bakiću na velikoj podršci.
„Grad Subotica je multietnička sredina u kojoj se na najbolji način oslikava multikulturalnost koja krasi i našu divnu i prelepu zemlju Srbiju i čini je tako lepom kao što jeste. Činjenica je da Grad Subotica iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate u oblasti unapređenja položaja Roma na čemu smo posebno zahvalni gradonačelniku Stevanu Bakiću i njegovom timu, i predstavlja primer dobre prakse kada je reč o procesu inkluzije Roma.
Izrazio je i veliku zahvalnost predsedniku Republike Aleksandru Vučiću na čiju inicijativu je Vlada Republike Srbije, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog odobrila dodatna sredstva za unapređenje rada Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, kao i učesnicima, tamburaškim i trubačkim orkestrima.
Pokrajinska poslanica i član Nacionalnog saveta Roma Jelena Jovanović se takođe zahvalila gradonačelniku Bakiću i poručila da bi i druge lokalne samouprave mogle da uzmu Suboticu kao primer i model kako jedna gradska uprava treba da radi kada je u pitanju poboljšanje položaja ne samo romske nacionalne manjine nego i drugih pripadnika nacionalnih manjina.
Veče su otvorili Subotički solisti pod rukovodstvom Bore Nikolića, zatim su nastupili orkestri: „Aleksandar“ pod rukovodstvom Lepog Koleta iz Novog Sada, Manuela Ametovića iz Bojnika, Braće Nikolić, Nenada Jovanović iz Deronja i „Vojvođanski dukati“. Kruna večeri svakako je bio koncert čuvenog orkestra i svetski poznatih zvezda Bobana i Marka Markovića.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *