U OSNOVNOJ ŠKOLI „ĐURA JAKŠIĆ“ U PAVLIŠU OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN ROMSKOG JEZIKA

U OSNOVNOJ ŠKOLI „ĐURA JAKŠIĆ“ U PAVLIŠU OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN ROMSKOG JEZIKA

Povodom Međunarodnog dana romskog jezika, u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Pavlišu, uz pokroviteljstvo Grada Vršca i podršku Muzičke škole „Josif Marinković“, održana je svečana priredba u kojoj su učestvovali učenici viših i nižih razreda, uz bogat program na srpskom i romskom jeziku.
U toj školi se izučava romski jezik sa elementima nacionalne kulture, kao izborni predmet već nekoliko godina. Program je vodila koordinatorka za Romska pitanja i zamenica predsednika Nacionalnog Saveta romske nacionalne manjine Alisa Šajn, koja se zahvalila školi na očuvanju kulture i jezika romske zajednice i naporima koje ulaže radi negovanja različitosti.
Prema rečima direktorke OŠ „Đura Jakšić” Danke Stanković, ovu obrazovnu ustanovu pohađa oko 40 učenika romske nacionalnosti koji već tri godine imaju mogućnost da izaberu da pohađaju predmet „Romski jezik sa elementima nacionalne kulture”.
Ispred Nacionalnog saveta Roma, svečanosti su prisustvovali predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, predsednik Izvršnog odbora Aleksandar Radulović, poslanica u Skupštini AP Vojvodine Jelena Jovanović, direktorka Kancelarije za inkluziju Roma u Vojvodini Ljiljana Mihajlović i predsednik Romskog kulturnog centra u Pančevu Stevan Jovanović.
Nakon svečanosti, Romski kulturni centar Pančevo je doneo na poklon školski pribor, i uručio deci koja pohađaju predmet ,,Romski jezik sa elementima nacionalne kulture“.

Link ka video prilogu:

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *