U OSNOVNOJ ŠKOLI „MILETA PROTIĆ“ U TOVARIŠEVU OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN ROMSKOG JEZIKA

U OSNOVNOJ ŠKOLI „MILETA PROTIĆ“ U TOVARIŠEVU OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN ROMSKOG JEZIKA

Povodom Međunarodnog dana romskog jezika, u Osnovnoj školi „Mileta Protić“ u Tovariševu, uz pokroviteljstvo Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, u organizaciji UG „ČARAIN“, održana je promocija slikovnice na romskom jeziku „Kaj garadilo o Čikalo?-Gde se sakrio Čikalo?“ autorke Marije Aleksandrović. Priređen je prigodan program u kojem su učestvovali zajedno svi učenici od prvog do četvrtog razreda, čitajući stihove na romskom i srpskom jeziku.
Škola u Tovariševu je inače prva škola u Srbiji u kojoj je 1998. godine održan prvi čas na romskom jeziku. Svedoci smo da se i u ovoj školi i danas veoma uspešno izučava izborni predmet romski jezik sa elementima nacionalne kulture. Program je vodila pedagoški asistent i predsednica Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma Nacionalnog Saveta romske nacionalne manjine Šeća Kolompar, koja se zahvalila Mariji Aleksandrović, što je izabrala za svoju promociju školu u Tovariševu u kojoj se itekako radi na očuvanju i negovanju kulture i jezika romske zajednice . Predstavnici škole, roditelji, romski srednjoškolci i brojni učenici škole uživali su zajedno u prijatnom ambijentu i bogatom programu.
U ime Nacionalmog saveta Roma, svečanosti su prisustvovali poslanica u Skupštini AP Vojvodine Jelena Jovanović, i predsednik Romskog kulturnog centra u Pančevu Stevan Jovanović, kao i nastavnici romskog jezika sa svojim učenicima sa teritirije Opštine Bačka Palanka.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *