OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA U DEBELJAČI

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA U DEBELJAČI

Centralna manifestacija obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika održana je u Debeljači, opština Kovačica, 21. februara. Pokrovitelj programa obeležavanja je i ove godine Nacionalna komisija za saradnju sa Uneskom. Manifestacija pod nazivom „Četiri niti jedan vez“ je obuhvatila dva dela – stručni skup na temu višejezičnost kao stub učenja i kulturno-umetnički program.
Prisutne je pozdravio zamenik predsednika opštine Kovačica, Petar Višnjički, koji je u ime opštine istakao važnost obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika u Kovačici koja je primer pozitivne prakse negovanja jezičke raznolikosti.
Na stručnom skupu o višejezičnosti učestvovali su predstavnici Ministarstva kulture, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, Zavoda za negovanje kulture vojvođanskih Slovaka, i Nacionalne komisije za saradnju sa Unsekom, kao donosioci odluka. Takođe, u diskusiji su učestvovali predsednici tri nacionalna saveta – slovačkog, mađarskog i romskog, ali i oni koji su u direktnoj vezi sa nastavom na više jezika – direktori obrazovnih ustanova i nastavnici i učitelji.
Svi učesnici skupa su ukazali na mere koje imaju za cilj podršku negovanju i unapređenju položaja nacionalnih zajednica, na značaj rada odbora za negovanje jezika i pisma, kao i na važnost saradnje sa školama i predstavnicima republičkih i pokrajinskih organa.
U okviru kulturno-umetničkog programa učestvovalo je skoro 200 amatera, i to Društvo za negovanje tradicija Banatsko kolo, SKUD Suncokret iz Padine, Folklorni ansambl Mihajlo Pupin iz Idvora, DFA Vločka, KUD Sveti Sava, ansambl Doma kulture Jožef Atila, ansambl Doma kulture Doina, Širom poli hruška i UG Luna iz Bogojeva.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *