ODRŽANA SEDNICA SAVETA ZA NACIONALNE MANJINE

ODRŽANA SEDNICA SAVETA ZA NACIONALNE MANJINE

U zgradi Vlade Republike Srbije 22. juna 2023. godine održana je sednica Saveta za nacionalne manjine kojom je predsedavao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, zamenik predsednika Saveta.
U uvodnom obraćanju ministar Tomislav Žigmanov ukazao je na aktivnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog koje će biti preduzete u narednom periodu u oblasti unapređenja položaja i prava pripadnika nacionalnih manjina. Istakao je da će Ministarstvo nastaviti saradnju sa svim državnim organima na svim nivoima vlasti koji su zaduženi za pitanja od značaja za nacionalne manjine kao i da je Ministarstvo adresa za rešavanje svih izazova sa kojim se u svom radu susreću nacionalni saveti.
Na sednici Saveta za nacionalne manjine jednoglasno je usvojen Predlog programa za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, kojim je predviđeno da je kultura prioritetna oblast u kojoj se programi i projekti finansiraju iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine u 2023. godini.
Sednici su prisustvovali predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kao i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva kulture, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva prosvete i Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama.
Nacionalni savet romske nacionalne manjine predstavljao je Dalibor Nakić, predsednik Saveta.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *