RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA MINISTARSTVA PROSVETE

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA MINISTARSTVA PROSVETE

Nacionalni savet romske nacionalne manjine je održao sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete, Dr Snežanom Vuković i Đurđicom Ergić, na kojem su predstavljeni predlozi Nacionalnog saveta Roma u cilju unapređenja položaja pripadnika romske nacionalne manjine u oblasti obrazovanja.
Nekoliko tema o kojima je na sastanku bilo reči, a odnose se na visokoškolske ustanove, jesu povećanje kvota za upis studenata romske nacionalnosti primenom mera afirmativne akcije, kao i razmatranje mogućnosti stipendiranja studenata romske nacionalnosti koji upisuju prvu godinu studija.
Nacionalni savet je informisao predstavnike Ministarstva o predstojećem skupu koji će organizovati “Nacionalna asocijacija pedagoških asistenata”, čiji je jedan od osnivača i Nacionalni savet Roma, na kojem će biti predstavljen plan rada i aktivnosti ovog strukovnog udruženja, kao i njihove inicijative koje će doprineti efikasnijoj inkluziji romskih učenika, ali i definisati ulogu pedagoških asistenata i zalagati se za rešavanje njihovog radno-pravnog statusa.
Od predstavnika Ministarstva prosvete je data puna podrška predloženim inicijativama Saveta, i u narednom periodu, kao i nakon imenovanja ministra, očekuju se pozitivni ishodi.
Nacionačni savet su predstavljali predsednik Dalibor Nakić, predsednik Odbora za obrazovanje Vladimir Šainović, i generalni sekretar Bajram Morina.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *