RADNI SASTANAK U MINISTARSTVU ZA DRŽAVNU UPRAVU I LOKALNU SAMOUPRAVU

RADNI SASTANAK U MINISTARSTVU ZA DRŽAVNU UPRAVU I LOKALNU SAMOUPRAVU

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak sastao se danas sa predstavnicima Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, a razgovarali su o aktivnostima koje su preduzete na unapređenju prava romske nacionalne manjine i planovima za naredni period.

Sastanku su prisustvovali predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić i predsednica izvršnog odbora nacionalnog saveta Pava Čabrilovski.

Oni su istakli da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom i upoznali su državnog sekretara Bošnjaka sa realizovanim aktivnostima koje su od zanačaja za unapređenje položaja i integraciji romske nacionalne manjine u Srbiji i izazovima sa kojima se svakodnevno susreću u svom radu.

Bošnjak je istakao da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ove godine iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine podržalo 11 projekata za unapređenje obrazovanja romske nacionalne manjine, kao i da je pored toga odobreno i 17 multikulturalnih projekata od kojih se neki odnose i na obrazovanje romske nacionalne manjine.

Podsetio je i da je usled epidemije korona virusom, Ministarstvo uputilo dopis jedinicama lokalnih samouprava sa zahtevom da se u romskim naseljima, u kojima je pristup pijaćoj vodi otežan ili onemogućen, ovaj problem reši dostavljanjem cisterni za vodu ili drugi dostupan način, a na tome su danas izrazili zahvalnost i predstavnici Nacionalog saveta romske nacionalne manjine. Pored toga, istakao je da je organizovana kampanja kojom su na društvenim mrežama Ministarstva upućeni apeli za brobu protiv širenja pandemije COVID19 na jezicima nacionalnih manjina, uključujući i romski.

Na sastanku je zaključeno da je u narednom periodu potrebno više uključiti Nacionalni savet romske nacionalne manjine u aktivnosti Vlade, ministarstava, lokalnih samouprava i državnih organa kako bi se zacrtani ciljevi okviru Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja realizovali u skladu sa potrebama Srbije i srpskog društva u celini.

Izvor: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *