RUKOVODSTVO NACIONALNOG SAVETA ROMA POSETILO OPŠTINU BOGATIĆ

RUKOVODSTVO NACIONALNOG SAVETA ROMA POSETILO OPŠTINU BOGATIĆ

Rukovodstvo Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine posetilo je opštinu Bogatić. Delegaciju koju je predvodio predsednik Dalibor Nakić, činili su predsednica Izvršnog odbora Pava Čabrilovski i član Izvršnog odbora Željko Todić.

Planiranu posetu Bogatiću, započeli su razgovorom s predsednikom opštine Nenadom Beserovcem, njegovim zamenikom Sinišom Puzićem i pomoćnikom Matijom Milovanovićem.

Na sastanku su bili prisutni i lokalni romski aktivisti koji su predočili rukovodstvu Saveta i opštine na koje probleme treba posebno obratiti pažnju.

Razgovaralo se o položaju Roma i implementaciji nacionalne Strategije za socijalno uključivanje čiji bi se deo preneo i na lokalni nivo izradom Lokalnog akcionog plana.

Lokalna vlast je pokazala dobru volju za saradnjom usvajajući zajedničke zaključke koje treba realizovati u narednom periodu:

  1. Unaprediti komunalnu infrastrukturu u romskom naselju Mika Mitrović ( vodovodna i kanalizaciona mreža, asfaltiranje jedinog preostalog neasfaltiranog dela)
  2. Angažovanje opštinskog koordinatora za romska pitanja
  3. Izraditi LAP za unapređenje položaja Roma u opštini Bogatić i budžetirati ga
  4. Povećati participaciju Roma u lokalnoj izvršnoj i zakonodavnoj vlasti

Nacionalni savet romske nacionalne manjine nastaviće da obilazi Lokalne samouprave i romska naselja širom Srbije, jer nam upravo ovakva iskustva pokazuju da nije dovoljna samo inicijativa od lokalnog civilnog sektora, već da je podrška Nacionalnog saveta Roma od ključnog značaja za kako za Lokalne samouprave, tako i za samo stanovništvo.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *