SASTANAK PREDSEDNIKA NACIONALNIH SAVETA NACIONALNIH MANJINA I MINISTRA BRANKA RUŽIĆA

SASTANAK PREDSEDNIKA NACIONALNIH SAVETA NACIONALNIH MANJINA I MINISTRA BRANKA RUŽIĆA

U Vladi Srbije održan je sastanak predsednika Nacionalnih saveta nacionalnih manjina sa resornim ministrom Brankom Ružićem.

Sastanci ministra sa predsednicima nacionalnih manjina deo su redovnih aktivnosti i mehanizama za unapređenje saradnje i razgovor o radu nacionalnih saveta.

U uvodnom obraćanju, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas na sastanku sa predsednicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina da je veoma važno da se neguje odnos saradnje i poverenja između nacionalnih saveta i Ministarstva, jer je to u interesu, ne samo pripadnika svih nacionalnih manjina, već i svih građana Republike Srbije.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine predstavljao je predsednik Dalibor Nakić. On je u svom izlaganju govorio o izazovima sa kojima se Savet u dosadašnjem radu susretao, kao i o ostvarenim rezultatima za nepunih godinu dana od kada je formiran sadašnji saziv Saveta.

„I pored nasleđenih problema Nacionalni savet Roma nesmetano funkcioniše. Aktivno smo učestvovali na svim konferencijama, tribinama, seminarima, okruglim stolovima i sličnim događajima na temu inkluzije Roma.

U proteklom periodu obišli smo oko 150 romskih naselja i razgovarali sa predstavnicima kako gradova i opština, tako i sa načelnicima nekoliko upravnih okruga. Cilj nam je da Savet približimo romskoj populaciji i da se na terenu upoznamo sa problemima sa kojima se naši građani suočavaju.

Uspešno su realizovane mere afirmativnog upisa romskih učenika u srednje škole kao i upis studenata na visoke škole i fakultete.
Očekujemo i rezultate konkursa za stipendije srednjoškolcima i studentima romske nacionalnosti koji smo uspešno sproveli sa saradnicima iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Posebno smo ponosni na to što smo formirali Romski kulturni centar u Nišu kao prvu ustanovu kulture koja je formirana od strane Nacionalnog saveta Roma tokom trinaestogodišnjeg rada. Kulturu vidimo kao odličan mehanizam za borbu protiv stereotipa i predrasuda koji postoje prema Romima“.

U celini gledano mogu reći da je Savet od strane državnih institucija, međunarodnih organizacija i civilnog sektora prepoznat kao pouzdan i odgovoran partner u procesu inkluzije Roma“, zaključio je predsednik Nakić.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *