SEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA – POLOŽENI VENCI NA STAROM SAJMIŠTU

SEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA – POLOŽENI VENCI NA STAROM SAJMIŠTU

Dan sećanja na žrtve genocida u Drugom svetskom ratu obeležen je u Beogradu polaganjem venaca na mestu nacistiškog logora ‘Staro sajmište’. Iako je komemoracija održana uz visoke državne i vojne počasti.

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, venac su položili predsednica i potpredsednik Izvršnog odbora Pava Novakov i Dragan Krstić, i generalni sekretar Dejan Vlajković.

U svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, venac je na Spomenik položila Suzana Paunović, generalna sekretarka predsednika.

U ime Vlade Srbije venac je položila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, a kao izaslanik predsednika Skupštine Srbije potpredsednik parlamenta Vladimir Orlić.

Vence su položili i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predstavnici Saveza jevrejskih opština, Jevrejske opštine Beograd, udruženja i diplomatskog kora.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Tog dana 1945. godine oslobođen je Aušvic–Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Opredeljujući se za 27. januar, dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *