U Nišu otvoren Romski kulturni centar, prva ustanova kulture Roma u Srbiji.

U prisustvu velikog broja zvanica sinoć je u Nišu otvoren Romski kulturni centar, prva ustanova kulture Roma u Srbiji. Kulturni centar Roma otvoren je od strane Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine uz pomoć grada Niša i mnogih donatora. Svečanosti otvaranja prisustvovao je i gradonačelnik grada Niša Darko Bulatović koji je rekao da su Romi u Nišu dobili mesto u kome će moći da razvijaju kulturološke aspekte svog identiteta koji vekovima postoji na ovim prostorima. „ Zadovoljstvo nas Nišlija je veliko jer smo uradili nešto što su naši Romi decenijama čekali. Napravljen je po prvi put u našoj zemlji jedan iskorak i prešli smo sa reči na dela. Ostvarujemo Lokalni akcioni plan. Grad na ovaj način daje doprinos ne samo očuvanju identiteta, istorije, tradicije, kulture, jezika i svega onoga što je značajno za naše Rome, nego i pružanje podrške unapređenju svih potencijala u samoj romskoj zajednici. Zajednički smo uspeli da ostvarimo ovaj projekat i nastavićemo dalje da radimo. Ovo je jedan u nizu projekata podrške romskoj zajednici u našem gradu. Romi grada Niša imaju podršku svoga grada. na ovaj način grad pokazuje i svoj potencijal i svoju snagu i podršku koju pruža romskoj i svim drugim zajednicama“, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Dalibor Nakić predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine rekao je da Kuturni centar otvoren u cilju očuvanja kulturnog identiteta Roma. „ Ovo je prva ustanova koja je osnovana od strane Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Grad Niš u kome živi veliki broj Roma zaslužuje jednu ovako ustanovu. Mi u Nacionalnom savetu vidimo ovaj kulturni centar u Nišu kao pokretača i nosioca kulturnog života Roma ne samo u Srbiji već i Roma na Balkanu.

Najveći akcenat biće na kulturi jer smatramo da je ona najbolji mehanizam za razbijanje predrasuda i stereotipa koji postoje prema Romima. Želimo da predstavimo svoju bogatu kulturu i tradiciju i da Rome prikažemo u što boljem svetlu i da se na taj način borimo za što bolji položaj našeg naroda u društvu . Posebna panja u u ovoj ustanovi posvetiće se očuvanju našeg jezika, jer su kultura i jezik ono što identifikuje narod a odvaja ljude od ostalih živih bića i čini pojedinca čovekom, a reč „rom“ upravo to i znači – čovek“, rekao je Dalibor Nakić koji je dodao da Nacionalni savet namerava da formira slične ustanove u još nekoliko gradova u Srbiji. Po zvaničnom popisu u Srbiji živi oko 148 hiljada Roma a u Nišu oko 7500 ali realno ih je mnogo više, rekao je a otvaranju Centra Svetislav Jovanović iz Nacionalnog saveta Roma u Nišu. „ Nama Romima je kultura i jedna ovakva ustanova preko potrebna. Kultura koja će biti u funkciji opšte emancipacije Roma ali i pojedinca. Kultura koja će sačuvati našu prošlost. Kultura koja će promeniti sadašnjost i koja će otvoriti budućnost“. Za adaptaciju i uređenje Romskog kulturnog centra iz budžeta grada Niša izdvojeno je 3,6 miliona dinara.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *