DALIBOR NAKIĆ U POSETI POMORAVSKOM OKRUGU: „PRIORITET ROMSKE ZAJEDNICE U POMORAVSKOM OKRUGU SU OBRAZOVANJE, STANOVANJE I ZAPOŠLJAVANJE“!

DALIBOR NAKIĆ U POSETI POMORAVSKOM OKRUGU: „PRIORITET ROMSKE ZAJEDNICE U POMORAVSKOM OKRUGU SU OBRAZOVANJE, STANOVANJE I ZAPOŠLJAVANJE“!

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić i saradnik iz oblasti obrazovanja Momčilo Mutatović, obišli su romska naselja u Pomoravskom okrugu (Ćuprija, Jagodina i Paraćin).

Obilazak Pomoravskog okruga započeli su posetom Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji gde ih je dočekao pomoćnik direktora za nastavu, gospodin Hristos Aleksopulos. 
Razgovarali su o merama koje bi olakšale studiranje studentima romske nacionalnosti, kao i o zajedničkim aktivnostima na promociji obrazovanja Roma u ovom delu Srbije.
U razgovoru sa rokovodstvom škole, predsednik Nakić je istakao da je veoma zadovoljan statusom studenata romske nacionalnosti koji pohađaju Visoku medicinsku školu strukovnih studija u Ćupriji, s obzirom na činjenicu da u ovoj obrazovnoj ustanovi ima dosta sudenata romske nacionalnosti i da se škola trudi da svakom studentu maksimalno pomogne kako bi ostao u sistemu. 
Nakon razgovora u školi, poseta je nastavljena obilaskom romskih naselja u Ćupriji, Paraćinu i Jagodini.

„U Pomoravskom regionu živi više od 5. 000 Roma i iz tog razloga je od suštinskog značaja stalni i neposredni kontakt sa tim ljudima kako bismo imali pravu sliku o njihovim potrebama“, istako je Nakić.

On dodaje da je infrastrukturno uređenje naselja veoma bitno, kao i da je prioritet Vlade Srbije i Nacionalnog saveta Roma adaptacija i izgradnja stambanih jedinica kao uslov za poboljšanje stanovanja Roma. Nakić je pozvao sve nadležne opštinske institucije da se uključe u rešavanje svih dugogodišnjih problema sa kojima se sreće romska zajednica u ovom regionu, a naročito je skrenui pažnju na zapošljavanje, kao jedan od najvažnijih segmenata Strategije za socijalno uključivanje Roma i Rominja.
„Ukoliko postignemo da makar jedan član domaćinstva ima stalno zaposlenje, smatram da ćemo neuporedivo lakše reštiti integraciju romske zajednice u društvo“, istako je Nakić razgovarajući sa žitaljima romskih naselja u Pomoravlju.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *