Analiza izveštaja o primeni Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina

U Palati Srbija predstavljeni su rezultati koji se odnose na sprovođenje Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, koji sadrži i preporuke za buduća poboljšanja u skladu sa standardima Saveta Evrope i Evropske unije.


Ispred Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, predstavljanju je prisustvovala predsednica Izvršnog odbora Pava Čabrilovski, članica Izvršnog odbora Živana Živanović i predsednica Odbora za obeveštavanje, Željana Nikolić.


One su istakle da je Nacionalni savet Roma veoma posvećen u praćenju Akcionog plana i da je i za predstojeći jedanaesti izveštaj dati komentare koji će imati za cilj ostvarivanje AP u punoj primeni. Mere koje su nadležnosti Nacionalnog saveta Roma sprovode se po planu i programu, o čemu će Savet dostaviti izveštaj za prva tri meseca tekuće, 2019. godine.
U ime Kancelarije za ljudska i manjinska prava, koja je bila rganizator i izvestilac, obratila se direktorka Kancelarije, Dr Suzana Paunović koja je istskla da je veliki broj nosilaca mera uključen u proces izveštavanja i time izražava kontinuiranu spremnost da unapređuje položaj pripadnika nacionalnih manjina. Paunović je ukazala da je ovaj proces potrebno dalje unapređivati i da je to jedan od razloga zbog kojih je analiza izveštaja i izrađena.


Izveštavanju je prisustvovao i šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper koji je izrazio svoje zadovoljstvo zajedničkim sprovođenjem niza aktivnosti na jačanju institucionalnog i zakonodavnog okvira Republike Srbije. Savet Evrope duži niz godina pruža podršku državi u cilju sprovođenja mera koje će obezbediti najviši nivo ispunjenja međunarodnih standarda zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *