DVANAESTI SASTANAK SKGO MREŽE ZA ROMSKA PITANJA

DVANAESTI SASTANAK SKGO MREŽE ZA ROMSKA PITANJA

SKGO je organizovala sastanak Mreže za romska pitanja, na kome je predstavljen program „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“, koji finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2020.
U uvodnom delu obratio se Nikola Tarbuk generalni sekretar SKGO, Tomislav Žigmanov ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i Mirjana Maksimović iz Delegacije EU u Srbiji.
Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić se zahvalio Stalnoj Konferenciji gradova i opština na odličnoj saradnji i dobrom partnerskom odnosu, na naporima koje čine u senzibilisanju donosioca odluka u lokalnim samoupravama, kao i na dobro izgrađenom modelu u vidu Mreže za romska pitanja, koja je u velikoj meri izvor informacija mera i politika koje se tiču romske zajednice, ali i nosilac mnogih aktivnosti u cilju inkluzije Roma.
Članovima Mreže predstavljeni su javni pozivi za podršku LS u oblasti socijalne zaštite i inkluzije Roma, tema su bili i mehanizmi za inkluziju Roma na lokalu, a predstavljeni su i primeri dobre prakse iz Vršca, Mladenovca, Kostolca i Subotice.
Alisa Šajn, zamenica predsednika Nacionalnog saveta je predstavila aktivnosti i rezultate Mobilnog tima za inkluziju Roma u Vršcu, a Bajram Morina generalni sekretar, rad Institucionalne radne grupe osnovane u okviru programa ROMAKTED u Kostolcu.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *