IZVINJENJE DR NESTOROVIĆA PRIPADNICIMA ROMSKE NACIONALNE ZAJEDNICE

IZVINJENJE DR NESTOROVIĆA PRIPADNICIMA ROMSKE NACIONALNE ZAJEDNICE

Nacionalni savet romske nacionalne manjine prihvata izvinjenje koje je dr Branimir Nestorović, predstavnik grupe „Mi, glas iz naroda“, uputio predsedniku Nacionalnog saveta Roma, Daliboru Nakiću u telefonskom razgovoru. Izrazio je svoje duboko žaljenje, shvatajući posledicu izgovorenih reči, kao i kako to utiče na romsku zajednicu. Istakao je da poštuje sve nacionalne manjine, a da posebno duboko poštovanje gaji prema Romima, i obećao punu podršku u izgradnji inkluzivnijeg društva, kao i u kreiranju politika usmerenih na unapređenje položaja Roma.
Nacionalni savet romske nacionalne manjine osuđuje, i u najmanju ruku smatra neprimerenim korišćenje pogrdnih izraza u bilo kom kontekstu, naročito kada mogu da podstaknu netrpeljivost prema Romima i stigmatizaciju.
Apelujemo na sve nosioce javnih funkcija da ne koriste termine koji na bilo koji način mogu biti uvredljivi za pripadnike nacionalnih zajednica, naročito romske. Smatramo da se ovakve stvari neće više dešavati u društveno političkom životu naše lepe zemlje Srbije.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *