JAVNO SLUŠANJE POVODOM OBELEŽAVANJA SVETSKOG DANA ROMA „ROMI ZA SRBIJU, SRBIJA ZA ROME“

JAVNO SLUŠANJE POVODOM OBELEŽAVANJA SVETSKOG DANA ROMA „ROMI ZA SRBIJU, SRBIJA ZA ROME“

Povodom obeležavanja 08. aprila, Svetskog dana Roma, Nacionalni savet romske nacionalne manjine, u zgradi Skupštine RS u ulici Kralja Milana, organizovao je javno slušanje pod nazivom „Romi za Srbiju, Srbija za Rome“. Cilj je istaknuti značaj uzajamne podrške, solidarnosti i zajedničkog angažmana između romske zajednice i šireg društva u Srbiji, u ostvarivanju prosperiteta, jednakosti i inkluzije za sve građane, bez obzira na etničku ili nacionalnu pripadnost.
Prisutnima su se pored predsednika Nacionalnog saveta Dalibora Nakića, obratili i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ivan Bošnjak, šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, kao i poslanica u Skupštini AP Vojvodine Jelena Jovanović.
Dalibor Nakić je istakao dobru sardnju sa republičkim i lokalnim organima i institucijama, i naveo da je Ministarstvo prosvete otvorilo svoja vrata pripadnicima romske zajednice i da afirmativne mere koje su njima namenjene, u tom obimu ne postoje ni u jednoj zemlji u okruženju ni u zemljama EU. Takođe je ukazao na potrebu obezbeđivawa dodatnih mera podrške u oblasti stanovanja i zapošljavanja.
Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović navela je da resorno ministarstvo sistemskim merama pruža kontinuiranu podršku pripadnicima romske zajednice i da radi na unapređivanju dostupnosti kvalitetnog obrazovanja. Podsetila je da je Ministarstvo prosvete u obrazovni sistem uvelo mere afirmativne akcije upisa učenika romske nacionalnosti u srednje škole i da je tokom poslednje dve godine u velikoj meri povećan broj učenika i studenata koji nastavljaju svoje dalje obrazovanje.
Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ivan Bošnjak naveo je da biti Rom sada u Srbiji predstavlja važnu kategoriju u društvu i da pripadnici te zajednice pored umetničkih dostignuća postižu dobre rezulatate i u drugim oblastima u društvu. Naveo je da u političkom i društvenom životu Srbije učestvuje puno pripadnika romske nacionalnosti, kao i da su zastupljeni na brojnim javnim funkcijama.
Poslanica u Skupštini AP Vojvodine Jelena Jovanović se zahvalila na podršci koju država pruža pripadnicima romske nacionalne Takođe je ukazala na važnost učestvovanja Roma u društvenom životu Srbije, sa posebnim osvrtom na značaj političke participacije, i pomenula najistaknutija imena i javne funkcije Roma koji participiraju u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, a članovi su Nacionalnog saveta Roma, ili nekog od odbora Saveta.
Događaju je prisustvovao veliki broj zvanica, predstavnika ministarstava, državnih institucija, domaćih i međunarodnih organizacija, predstavnika Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, članovi Saveta, kao i brojni građani.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *