KOORDINACIONO TELO ZA PRAĆENJE REALIZACIJE STRATEGIJE ZA SOCIJALNO UKLJUČIVANJE ROMA I ROMKINJA U REPUBLICI SRBIJI

KOORDINACIONO TELO ZA PRAĆENJE REALIZACIJE STRATEGIJE ZA SOCIJALNO UKLJUČIVANJE ROMA I ROMKINJA U REPUBLICI SRBIJI

Danas je održana četvrta sednica Koordinacionog tela, na kojoj su razmatrani izveštaji o realizaciji dosadašnjih aktivnosti i dogovoreni naredni koraci, u cilju uspešne integracije romske zajednice u društvo.

Sednicom je predsedavala potpredsednica Vlade Srbije Prof. dr Zorana Mihajlović.
Nacionalni savet romske nacionalne manjine zastupali su, predsednik Saveta Dalibor Nakić i predsednica Izvršnog odbora, Pava Novakov Čabrilovski.

Nakon sednice, održana je pres – konferencija na kojoj su govorile potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, predsednicsa Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Roma Pava Novakov Čabrilovski, menadžerka SIPRO tima Dragana Jovanović Arijas i direktorka GIZ Srbija, Aleksandra Dimić Ugrinaj.

Mihajlovićeva je istakla da je ponosna na rad Koordinacionog tela i da, za razliku od proteklih deset godina kada se samo pričalo o položaju Roma i Romkinja, sada imamo rezultate.
„Zajedno sa međunarodnim i nacionalnim partnerima činimo sve da socijalna inkluzija Roma i Romkinja bude što uspešnija i da se smanji diskriminacija. Jer, ako ijedan pripadnik romske zajednice ima problem kada su u pitanju obrazovanje, zapošljavanje, uslovi stanovanja ili se suočava sa višestrukom diskriminacijom, što je slučaj sa Romkinjama, ne možemo govoriti o održivom društvu“.

Stipendiranje učenika romske zajednice biti nastavljeno i dalje, obezbeđena su sredstva za 303 prošle i 547 ove školske godine, kao i da je u poslednje četiri godine dodeljeno tri hiljade stipendija za romske učenike, od čega su 65% devojčice. U 2018/19. školskoj godini dodeljeno je 850 stipendija.

Pava Novakov Čabrilovski iz Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine istakla je da je saradnja ovog saveta sa Koordinacionim telom sada uspešnija i konkretnija.
„Koordinaciono telo najvažnije je u praćenju realizacije Strategije. Isključivo zajedničkom saradnjom i naporima možemo da ostvarimo sve ciljeve koje smo postavili, a tiču se poboljšanog položaja Roma i Romkinja u društvu“, rekla je ona.

Aleksandra Dimić Ugrinaj iz Nemačke organizacije za saradnju (GIZ) istakla je zadovoljstvo zbog saradnje sa Vladom Srbije i Koordinacionim telom na realizaciji projekta „Inkluzija Roma i ostalih marginalizovanih grupa u Srbiji“.
„Danas smo razmatrali dalje korake za unapređenje položaja romske zajednice, što i jeste cilj našeg projekta – da implementiramo veoma važnu strategiju i doprinesemo socijalnom i ekonomskom osnaživanju Roma i Romkinja“, rekla je ona.

Dragana Jovanoivć Arijas, menadžerka Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, istakla je da je na današnjoj sednici bilo reči i o novom akcionom planu za primenu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.
„Novi akcioni plan je u finalnoj fazi izrade i usklađen je sa svim prioritetima neophodnim za uspešnu integraciju Srbije na putu ka Evropskoj uniji, posebno sa Poglavljem 23“.

Author: RNS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *