Kulturom protiv predrasuda – „Romsko veče“ na Gradskom trgu

Kulturom protiv predrasuda – „Romsko veče“ na Gradskom trgu

Na energičan, lepršav i bez sumnje emotivan način, u okviru manifestacije „Kulturno leto“, večeras je na Gradskom trgu u Rumi prezentovano bogato romsko kulturno – umetničko nasleđe.

Uz muziku, ritam, pesmu i igru Rumljani su uživali u čuvenom romskom tamburaškom melosu, oplemenjenim šarenilom tradicionalnih romskih nošnji.

Koncertu su prisustvovale i pokrajinska poslanica Jelena Jovanović, predsednica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Pava Čabrilovski i članica Nacionalnog saveta, Željka Nikolić, koje su saglasne u oceni da je odluka opštine Ruma da „Romsko veče“ uvrsti u zvanični program ovogodišnjeg „Kulturnog leta“ veoma značajna za bolju budućnost, ali i svojevrsno priznanje da rumska lokalna samouprava Rome posmatra kao ravnopravni deo društva.

„Ruma je multietnička sredina, koja poštuje različitosti, a dobro znamo da kulturom razbijamo sve predrasude stereotipe i stvaramo bolju međuljudsku klimu“, poručila je Pava Čabrilovski pohvalivši saradnju sa opštinom Ruma i koordinatorku za romska pitanja u Rumi i članicu Nacionalnog saveta, Danijelu Tadić, koja je i inicirala i organizovala „Romsko veče“.

Opština Ruma dala je ogroman doprinos u poboljšanju položaja romske nacionalne zajednice, smatra poslanica Jovanović i veruje da će se kroz zajedničku saradnju mnogi problemi rešiti.

„Ruma sprovodi veoma uspešno lokalni akcioni plan za zapošljavanje Roma, daje aktivnu podršku romskim učenicima i čvrsto je rešena da sa nama okonča višedecenijski problem romskog naselja „Rupe“. Nedavno smo zajedno obišli to naselje i iskreno se nadam da će u budućnosti i taj problem stanovanja naših sugrađana biti rešen“, kazala je Jelena Jovanović.

Romi su kao narod nadaleko poznati po svojoj igri i pesmi, a uključivanje u program „Kulturnog leta“ samo je jedan od načina da se da podrška ovoj nacionalnoj zajednici napominje zamenica predsednice Opštine Ruma Biljana Popović Jovanović.

„Ima mnogo posla, pokrenuli smo dosta stvari, sigurno da nikad ne može sve biti idealno, ali mi smo odlučni u nameri da pomognemo romskoj nacionalnoj zajednici, da stvari menjamo na bolje. U obrazovanju je ključ napretka, tu smo stavili akcenat, naravno važna su i stambena pitanja, zaposlenje, sistematski vodimo računa o svim važnim segmentima života“, izjavila je Biljana Popović Jovanović.

Prilog medija koji su ispratili događaj: ⤵️

https://youtube.com/watch?v=MKPOC0WrIjI&feature=share
https://www.ruma.rs/page.php?pro_id=1500
https://sremskevesti.rs/kulturom-protiv-predrasuda-romsko-vece-na-gradskom-trgu/

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *