LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA GLAVNA TEMA U NOVOM SADU

LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA GLAVNA TEMA U NOVOM SADU

U organizaciji Komiteta za jednakost i nediskriminaciju Saveta Evrope, danas je u Novom Sadu održan sastanak sa svim relevantnim činiocima koji se bave pitanjima ljudskih i manjinskih prava u Srbiji.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine, predstavljala je članica Izvršnog odbora, Živana Živanović.

Prezentovani su primeri dobre prakse i razmenjena iskustva o sprovedenim projektnim aktivnostima u oblasti ostvarivanja prava nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u Srbiji.

„Država Srbija čini ozbiljne pomake kada je u pitanju poboljšanje položaja romske nacionalne manjine. U sklopu procesa pridruživanja Evropskoj uniji, Vlada Republike Srbije je 3. marta 2016. godine usvojila Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, koji čini prekretnicu u ostvarivanju naših prava. Polazna osnova je svakako Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja koju je usvojila Vlada Srbije za period od 2016. do 2025. godine.

Zahvaljujući usvojenoj Strategiji i Akcionim planu kao pratećem dokumentu, veliki broj lokalnih samouprava se uključile u integrativni proces romske zajednice i to kroz usvajanje Lokalnih akcionih planova, što je ujedno jedan od glavnih ciljeva Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.
Iskoristiću priliku da se u ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, kao i u svoje lično ime, zahvalim državi Srbiji zato što čini ogromne napore kako bi se poboljšao položaj romske nacionalne manjine – istakla je na kraju Živana Živanović“.

Author: RNS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *